Najbolja pizza istočnog zagreba? #1 (Verona Due)

Najbolja pizza istočnog zagreba? #1 (Verona Due)

Kao što znate, stvarno volimo pizzu. Međutim, od kako smo se odselili s Prečkog, ostali smo bez svojih najdražih restorana. Da se razumijemo, za posebne prilike i dalje smo *itekako* spremni otputovati na drugi kraj grada, ali prije ili kasnije trebalo je doći vrijeme da isprobamo neku od lokalnih pizzeria.

Istok Zagreba je poznat po kebabima i burekđinicama, ali GDJE naći odličnu pizzu?

Prvo smo ispitali lokalnu ekipu u WIPEoff fitness centru za preporuke i na osnovu toga suzili izbor. Na vrhu popisa se pojavila pizzerija Verona due.

Ne znam za vas, ali mi UVIJEK prije nego odemo negdje jesti, dobrano proučimo aktivnost i sadržaj restorana/ pizzerije na društvenim mrežama. Mislim da bih mogla doslovno satima proučavati instagram i facebook slike i uspoređivati slike jela prije nego se odlučim kamo otići. Ovdje bih htjela pohvaliti Veronu što si je dala truda i napravila profesionalne fotografije svojih pizza. Posebno me razveselilo što su skoro svaku pizzu fotografirali kako bi se točno vidjelo kako koja izgleda.

Verona due je pizzeria čija specijalnost su pizze s kukuruznim tijestom. Inače obožavam kukuruzni kruh, ali kod pizza tankih baza obično mi je ukusnije bilo tijesto od bijelog brašna. Kukuruzno tijesto je teže manipulirati i često zna ostati presuho ili pregnjecavo. Unatoč tome, odlučili smo testirati Veroninu pizzu iz krušne peći u kukuruznoj varijanti.

Njihova ogromna krušnu peć dominira otvorenom kuhinjom. Volim kada restorani imaju otvorene kuhinje i kada možete vidjeti kako vam zapravo pripremaju jelo. Peć i kuhinja su zapravo dio „vanjske kuhinje“ koja je zimi zatvorena u svojevrsnu ostakljenu terasu. Kada zatopli, Verona vas može ugostiti u unutarnjem prostoru ili pak na proširenoj terasi. Osim pizza, na jelovniku imaju i lazanje i nekoliko vrsta kolača.

Matej je ovoga puta htio isprobati pizzu koja po njegovom mišljenu prikazuje vrsnost pizzerije. Capricosa se sastoji od šunke, sira i šampinjona s umakom od rajčica na kukuruznom tijestu.

„Ako znaju napraviti dobru miješanu, znaju i ostalo“.

Pizze su velike, doduše moja je bila nešto većeg promjera nego Matejeva Capriscossa. Tijesto je tanko i hrskavo.

Capricossa nas je oduševila!

Šunka je ostala sočna, a na dijelovima malo prepržena. Pošto je tijesto jako tanko, cijela pizza se brzo hladila pa se rastopljeni sir brzo skrutio. Baza je umak od rajčice koji je decentan pa sastojci ne plivaju u njemu nego se okusi slojevito slažu u cjelinu.  Obično u capricossi prevlada okus gljiva (znate ono kad puste vodu), ali u slučaju Verone duo, tanke šnitice gljiva i dobro tajmirano vrijeme pečenja, pizzu je učinilo optimalne sočnosti.

Obožavamo kada je pizza tankoga tijesta, a Verona je jedna od onih pizzerija koje nude pizzu „ala Gigi“, što bi značilo da je tankog tijesta, ali ne toliko kao talijanska (ala Karijola), niti debela kao „domaća“. Iako je za mene uvijek pozitivno ako tijesto malo zagori, u slučaju kukuruznog tijesta predugo pečenje može lako pretjerano isušiti tijesto i koricu učiniti žilavom i oštrom. Čak nas je par ljudi upozorilo da pažljivo jedemo zbog oštrine rubova!

Iako su majstori bili poprilično zauzeti i unatoč stalnim novim narudžbama za dostavu, naše pizze su bile gotove u roku 10-ak minuta. Mene posebno razveselila hrskava korica i baloni zraka u rubu!

Mateju se jako svidjela pizza a zanima nas i kakva je sa „običnim“ brašnom.

Ja sam se odlučila za malo ekstravagantniju pizzu. Messinese se sastoji od zelene salate, slanih inćuna, crnih maslina, cherry rajčica i hrpe mozzarelle!

Inače OBOŽAVAM višku pogaču i inćuni (kao i tuna) na pizzi su mi jedna od najdražih kombinacija (ok, sve to već znate)! Ali zelena salata mi NIKAD ne bi pala na pamet kao sastojak pizze! Mogu vam reći da kombinacija ipak funkcionira!

Salata daje malo na hrskavosti i odlično paše uz tanko hrskavo kukuruzno tijesto! Iako vjerujem da bi sve bilo puno ukusnije da je salata sezonska. Sir je ukusan, ali mu fali na izražajnosti. Kada ga se jede zajedno s inćunom, odlično ide, ali zasebno je preblagi treba ga dosta zasoliti. Mateju se pak, sir iznimno svidio. Cherry isto nije sezonski pa i to vjerojatno umanjuje puni potencijal okusa. Masline su nažalost bile kupovne. Sve u svemu, ukusno, sir je zakon, ali ne bih ponovno naručila Messinese za razliku od Capricosse. Evo jedna fotka sa sirom 😛 

Matej bi UVIJEK mogao još jednu…

One Reply to “Najbolja pizza istočnog zagreba? #1 (Verona Due)”

  1. Nikad vise, sve dostave idu prije narudžbe u restoranu. Čekali preko sat i pol.

Ostavi komentar