Batci i zabatci u senfu

Batci i zabatci u senfu

Danas lakše štivo. Recept! Ovaj “recept” marinade za piletinu pripremam već nekih 7 godina. Inače sam ljubitelj senfa i obožavam sve što uključuje senf, pa mi je ova marinada bila apsolutni favorit od trenutka kada sam ju probala. Recept je vrlo jednostavan, ali pravi uspjeh ne dolazi zbog same marinade, već pećnice u kojoj se priprema.

Meni posebna čar ovog recepta u hrskavosti kožice krilaca, zabataka i bataka. Da bi dobili takvu hrskavost, meso i koža ne smiju biti vlažni odnosno ne smiju biti u kontaktu s vodom ili uljem i morate imati pećnicu koja ima opciju pečenja uz pomoć ventilatora. Mi batke i zabatke uvijek radimo u našoj turbo pećnici. Osim što je taman dimenzije za dvoje ljudi, njena primarna prednost je u pečenju s jakim ventilatorom. Dakle ona pojačano isušuje namirnice što je odlično za hrskave recepte. Također, turbo pećnicu nije potrebno prethodno zagrijavati pa je jelo vrlo brzo gotovo. Još jedna iznimno bitna prednost turbo pećnice jest opcija stavljanja namirnica na rešetkice. Pošto su namirnice (meso) na rešetkicama, tijekom pečenja će sva masnoća koja iscuri iz namirnica završiti na dnu posude za pečenja pa vam jelo neće plivati u ulju i vlažiti se, nego će biti ravnomjerno hrskavo! Naravno, ako nemate turbo pećnicu, meso možete peći i u standardnoj pećnici tako da meso stavite na rešetke, a na dno pećnice staviti ili protvan ili sloj papira da skupi mast koja će kapati tokom pečenja.

RECEPT za marinadu

  • 3 velike žlice senfa
  • 1 mala žlica soli
  • 1/2 male žlice crvene paprike
  • 1/3 male žlice papra

Zamiješajte sve sastojke u gustu smjesu. Obilno prekrite meso marinadom, nemojte samo natrackati meso, nego probajte što bolje utrljati marinadu (i oko zglobova).

U slučaju da zabatke pečete s kožom, predlažem da ih položite na rešetku stranom na kojoj je koža. Tako ćete smanjiti lijepljenje mesa za rešetku.

Meso stavite peći na cca. 175°C oko 30 minuta (u turbo pećnici, u standardnoj pećnici pecite na 180°C oko 45 minuta). Nakon 20 minuta pečenja, okrenite meso na drugu stranu i pecite dok ste kožica ne zapeče i postane hrskava (još 10-ak minuta)!

Kada je meso bude gotovo, obavezno otklopite turbo pećnicu (odnosno izvadite meso iz standardne pećnice) i stavite na hladnu rešetku da se ohladi. Ako biste ostavili meso poklopljeno, ono bi se uparilo i izgubilo bi hrskavost.
Poslužite sa željenim prilogom.

Dobar tek!

 

One Reply to “Batci i zabatci u senfu”

Ostavi komentar