Cobbler sa šljivama i šumskim voćem

Cobbler sa šljivama i šumskim voćem

Vrlo jednostavan recept kojeg jednako uspješno možete napraviti u standardnom protvanu ili kao ja, u tavi od lijevanog željeza.

Cobbler je odličan i s breskvama, jabukama, borovnicama i drugim kombinacijama bobičastog voća. Obično se poslužuje sa sladoledom od vanilije, a sigurna sam da bi i sladoled od oraha dobro išao uz pojedine voćne kombinacije.


RECEPT

 • 200 g glatkog brašna + pola paketića (5 g) praška za pecivo
 • 50 g šećera
 • 200 g mlijeka
 • 80 g maslaca (iako ja stavim i manje)
 • cca. 400 g voća
 • sladoled po želji

 1. Zagrijati pećnicu na 180 C stupnjeva. U tavu/protvan staviti maslac pa kratko staviti u pećnicu da se rastopi (ili ako radite u tavi od lijevanog željeza, maslac možete otopiti i zagrijavanjem tave na plamenu).
 2. Ako cobbler pripremate sa svježim voćem ili zaleđenim voćem, ubacite ga u tavu u ovom koraku i pustite da se omekša PRIJE nego što dodate “biskvit”.
  Ja sam radila sa šljivama iz kompota i zaleđenim šumskim voćem. Zato sam prvo stavila zaleđeno šumsko voće u tavu i pustila da se kuha na plamenu.
 3. Zamijesiti jednoličnu kremastu smjesu od brašna s praškom za pecivo, šećera i mlijeka. (Ova smjesa nije biskvit, jer ne sadrži jaja, pa će time biti i manje prozračna, a više hrskava. Ako želite pak da vam tijesto bude mekanije, dodajte 2 jaja u recept.)
 4. Poslagati voće preko smjese.
 5. Peći 40-ak minuta na 180 C stupnjeva, pa poslužiti toplo uz sladoled.

Nutritivne vrijednosti:

Propisane količina sastojaka je dostatna za 8 porcija od kojih svaka ima 194 kcal (5 g masti, 35 g ugljikohidrata i 4 g bjelančevina).

Ja sam ovaj cobbler radila s 35 g maslaca (ne s 80 g kako recept traži) pa imajte na umu što više maslaca i jaja stavljate, da će ukupna količina masti, pa time i kalorija, biti veća.

Ostavi komentar