Crveni umak s porilukom, graškom i šljivama

Crveni umak s porilukom, graškom i šljivama

Kod mene doma smo ovaj umak zvali jednostavno “Kineski”, ne znam zbilja zašto… U svakom slučaju, meni je jedan od najdražih (uz standardni crveni umak s graškom). Jednostavno ga je pripremiti i brzo je gotov, a hladan je začudo JOŠ bolji! Umak odlično upotpunjuje bilo koji prilog, a ja ću ih navesti nekoliko pa vi odlučite što se vama najviše sviđa. Mi smo ga danas kombinirali s palentom i odležalim ramstekom.

Crveni umak s porilukom, graškom i šljivama

Propisana količina je dovoljna za gušći umak dostatan za cca. 4 porcije. Ako želite povećati količinu, slobodno poduplajte sve sastojke:

  • 1 veći luk
  • barem 2 srednja poriluka
  • barem 1 tetrapak umaka od rajčica (400 g)
  • suhe šljive (cca. 8 komada) (imajte na umu da svaka suha šljiva ima cca. 5 g ugljikohidrata, pa ako želite smanjiti kalorijski sastav ovog priloga, izbacite šljive)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1-2 male žlice soli

Recept zbilja nije neka znanost:
Luk i poriluk popržiti na žlici maslinovog ulja u većem loncu (širi lonac će omogućiti veće isparavanje vode i prije ćete dobiti gušću konzistenciju, ali zbilja će svaki lonac poslužiti 😉 ). Kada se luk “zacakli”, dodati grašak (ja sam dodala smrznuti pa samo morala neko vrijeme kuhati grašak dok se malo opustio). Nakon par minuta dodati umak od rajčice i pastu od rajčice ako želite intenzivirati okus. Promiješati pa pustiti da se kuha cca. 20 minuta (a u međuvremenu dodati i suhe smokve).

Evo par opcija za kombinacije s ovim umakom:

  • umak + tjestenina + tunjevina
  • umak + palenta + tunjevina / ramstek
  • umak + riža + pileća prsa / ramstek / pileći zabatci i batci

Ramstek i tunjevinu NIKADA ne kuham zajedno s umakom. Ramstek pripremimo zasebno na tavi ili grilu, a tunjevinu iz staklenke/konzerve dodajem zasebno nakon kuhanja kako bi zadržala sočnost i teksturu.
Pileći batci i zabatci, pa i pileća prsa, jako su zahvali za kuhanje zajedno s umakom. Samo imajte na umu da će se batci i zabatci znatno duže trebati kuhati s umakom za razliku od bijelog mesa (barem 40 min) (osim ako ih prethodno niste sous vide obradili).

NUTRITIVNI SASTAV

Količina napisanih namirnica je dostatna za cca. 4 porcije, od kojih svaka ima:
a) BEZ ŠLJIVA: 189 kcal (~4g masti, 33 g ugljikohidrata i 7 g bjelančevina)
B) SA ŠLJIVAMA: 236 kcal (~4g masti, 43 g ugljikohidrata i 7 g bjelančevina)

Nutritivna vrijednost cijelog lonca (BEZ šljiva)

Ostavi komentar