DA LI MOŽEMO NAPREDOVATI UNATOČ NEZAHVALNOJ GENETICI ZA DIZANJE UTEGA?

DA LI MOŽEMO NAPREDOVATI UNATOČ NEZAHVALNOJ GENETICI ZA DIZANJE UTEGA?

Ovako izgleda transformacija klijenta nakon cca. 3 mjeseca rada.
Iskreno, jedan od meni najzahtjevnijih projekata.
Ovog puta ne zbog posturalnih problematika (iako klijent ima jako abducirane lopatice i zdjelicu koja prati…), već zbog IZNIMNO “nezahvalne” građe za dizanje utega.

Kažem “nezahvalne” jer ako promotrite mladog gospodina i njegove proporcije, primijetiti ćete da je riječ o:

  • VRLO kratkom trupu,
  • na IZNIMNO dugu natkoljenicu
  • i strašno duge ruke
  • (s vrlo uskim ramenima).

Kakve to ima veze?

Dizanje utega je čista biomehanika. Mi se bavimo inženjeringom kretanja pod opterećenjem. Dakle da bi efikasno podignuli teret, moramo znati iskoristiti svoje poluge. Drugim riječima, moramo znati (i uvježbati) kako dovesti svoje tijelo u optimalan položaj da bi iskoristili što više mišićnih skupina i time rasporedili teret na čitavo tijelo.

Kod čovjeka standardnih proporcija, pravila su vrlo jednostavna. Deadlift izvodimo s poda s ramenom cca. 10 stupnjeva preko šipke i neutralnom pozicijom kralježnice.
Čučanj započinjemo simultanim povijanjem koljena i sjedanjem straga tako da šipka na leđima u projekciji pada u sredinu stopala.

A ŠTO NAPRAVITI KADA KLIJENT

  • nema mobilnu zdjelicu da bi zadržao neutralnu kralježnicu,
  • ima toliko dugu natkoljenicu naspram trupa da mu rame mora biti daleko iza koljena u deadliftu ali ga u tome sprječavaju duge ruke?

INDIVIDUALAN PRISTUP

U ovom slučaju je čučanj sa šipkom bio nemoguć (barem dok nam ne stigne Safety squat bar), pa smo trening bazirali na izvedenicama deadlifta i Bugarskom čučnju.

Prvo smo odradili par vrlo jednostavnih vježbica bez opterećenja preko kojih je klijent lako zapamtio koji položaj leđa želim da zadrži u glavnim vježbama (bilo mu je teško othrvati se podvlačenju zdjelice i savijanja donjeg dijela leđa).

U početku smo izostavili deadlift i koncentrirali se na rack pull (=deadlift s povišenja) u kojem je klijent stajao u širokom stavu + s vrlo širokim (snatch) hvatom. Kako je zdjelica postajala mobilnija, tijelo snažnije i motorika bolja, deadlift smo spuštali niže prema podu i suzili hvat.

Primjer drugog klijenta sa sličnom građom, ali s daleko mobilnijom zdjelicom (obratite pozornost na kut u trupu- koliko je pretklonjen i kako hvata šipku):

Napredovali smo postepeno, ali pametno.
Uz to je bitno napomenuti da je klijent i sam podučava specifičan sport i bilo mu je vrlo važno shvatiti zašto izvodi svaki pokret specifično i kako sve naučeno može primijeniti u svom domicilnom sportu i pri podučavanju svojih učenika.

Naša logika je odabrati vježbe kroz koje ćemo na siguran način maksimalno aktivirati klijenta, razviti njegove slabe strane kako bi ispravili posturu i obrazac kretanja. Taj proces nam otvara vrata za naprednije vježbe kojima ćemo dalje nastaviti napredovati.
Ne morate moći sve odjednom, ali ono sto morate je napredovati.

Nika

Ostavi komentar