domaći ZDRAVI pommes-frites

domaći ZDRAVI pommes-frites

Vjerojatno znate da je tradicionalni pommes-frites krumpir na trakice pržen u ulju. Mi vam donosimo zdraviju i (nama) ukusniju verziju! Bez ulja i svakako bez friganja! Ove krumpiriće ćete moći jesti bez imalo grižnje savjesti!

Sjećam se da sam kao klinka često jela pommes-frietes, ili kako mi to domaće kažemo, pomfri. Pomfri je jedan od najdražih priloga djece diljem svijeta. Nažalost, kupovna, smrznuta verzija ovog jela često nema veze s krumpirom.

Također, ako kupujete smrznute, gotove krumpiriće, obratite pažnju na sastav odnosno količinu masti na 100g proizvoda! Smrznuti krumpirići mogu sadržavati od 2.1g masti do 6g masti na 100g smrznutog proizvoda, ovisno o proizvođaču odnosno tehnici prethodne obrade krumpirića. Ako već kupujete gotov proizvod, uzmite onaj koji nije prethodno pržen, već manje mastan (od 2.1g masti).

Za recept gotovih smrznutih krumpirića bez friganja pogledajte ovdje.

Danas smo se okušali u domaćoj verziji pomes-fritesa!

Prednost na kupovnom verzijom je u tome što znate u potpunosti kakvu namjernicu koristite, recept je apsolutno bezmastan i krumpirići se ne frigaju u ulju već peku u pećnici!

Priprema traje nekoliko minuta, a krumpiriće možete i zamrznuti te korisiti kasnije!
Receptura je jednostavna, krumpir  operete i po želji mu ogulite koru. Zatim ga narežite na ujednačene trakice. Trake krumpira rasporedite ravnomjerno na plehu ili nekoj drugoj podlozi.

Začinite po želji. Mi smo koristili sol, papar, čili, slatku papriku i ružmarin!

Kako bi se začini što bolje proželi s krumpirom, ubacite ga u vrećicu za zamrzavanje i dobro protresite.
Ako ste radili veće količine krumpirića, sada ih lako možete i zamrznuti za neku drugu priliku!

Ostavi komentar