Gdje na PALAČINKE u Zadru?

Gdje na PALAČINKE u Zadru?

Zadar, predivan grad na Jadranskom moru, ove godine je na portalu European Best Destinations proglašen „naj destinacijom 2016.“.

Moramo priznati da smo ostali iznenađeni takvom titulom. Iako oboje obožavamo Zadar, grad naših roditelja i Matejevog djetinjstva, uvijek nas je smetao manjak Zadarske ponude. Zadru kritično nedostaje kulturnih događanja, gastro destinacija i originalnih fast food place-ova kao i općenito, turističke ponude. U borbi za top turističku destinaciju, Zadar bi trebao moći ponuditi više od predivnog mora, blizine otoka, postojanja kulturnih znamenitosti i zanimljivosti arhitekture. Neki od koraka u tom smjeru bili su postavljanje Pozdrava Suncu, Morskih orgulja … i otvaranje Slatke tajne.

Znate i sami da preferiramo lokalne restorančiće i „fast food“ placeove. Jedan od takvih je i Palačinka bar Slatka tajna.

Slatka tajna je možda i prvi ovakav fast food lokal u Zadru, a zasigurno jedini u okolici. Kako nisu imali direktnu konkurenciju, bilo je vremena za postupno ulaganje i razvijanje brenda. Iako je centar turizma Zadra na poluotoku, osobno smatram da je za ovaj tip restorana, područje oko marine ipak zahvalnije. Pogotovo zbog činjenice da je Zadar, za razliku od Zagreba, grad pješaka. Iz samog centra do perifernog dijela treba vam 20ak minuta hoda. Taman da ogladnite!

Na našu sreću ili žalost, Palačinka bar Slatka tajna se nalazi kojih 4 minuta usporenog hoda od moje (Nikine) kuće. Vlasnici su pogodili zlatnu žilu i palačinka bar smjestili na fenomenalnu lokaciju. Zbog činjenice da je natjecateljska sezona gotova i Niki fali mase, valjalo ih je žurno posjetiti.

Slatka tajna je možda i prvi ovakav fast food lokal s palačinkama u Zadru, a zasigurno jedini u okolici. Kako nisu imali direktnu konkurenciju, bilo je vremena za postupno ulaganje i razvijanje brenda. Iako je centar turizma Zadra na poluotoku, osobno smatram da je za ovaj tip restorana, područje oko marine ipak zahvalnije. Pogotovo zbog činjenice da je Zadar, za razliku od Zagreba, grad pješaka. Iz samog centra do perifernog dijela treba vam 20ak minuta hoda. Taman da ogladnite!

Slatka tajna trenutno u ponudi drži više od 100 vrsta palačinka. Izbor se proteže na nekoliko strana jelovnika, s bogatom ponudom slatkih i slanih palačinki te mogućnošću kombiniranja sastojaka u izradi vlastite palačinke.
Također su nedavno u ponudu uvrstili i „američke“ palačinke, koje za sada nismo probali. A kako je sad to moderno, nude i „proteinske“palačinke. Mi ćemo te zaobići. 😛

U slatku tajnu odlazim od samog otvaranja i stalni favorit mi je bio nekadašnji broj „47“ (menu se mijenja i nadopunjuje svako toliko) punjen višnjama, nutellom i mrvljenim keksima = raj. Ima nešto u toj kombinaciji slatkog, čokolade, hrskavog keksa i kiselkastog osvježavajućeg voća.

Međutim, pošto se potražnja palačinka u zadnje dvije godine povećala i Slatka tajna je uvijek barem 70% popunjena, nažalost se smanjila i kvaliteta usluge. Ovo se često dešava kada mala poduzeća pokleknu pred navalom posjetitelja. Pa vas tako može dopasti hladna palačinka koja je čekala na dnu hrpe da ju se (nedovoljno) napuni.
ALI kada si osoblje dade vremena i truda (pogotovo neumorna cura s pirsom), iz kuhinjice izlaze remek dijela!

Osobno ne volim stil Milky Wheya gdje palačinku ne pune koliko ju „ukrašavaju“ sastojcima pa oni ispadnu više nadjevi nego filinzi. Zato se Slatka tajna koncentrira na punjenje palačinki dok je ukrašavanje izvana decentno. Moj stil!

Prije neki dan odlučili smo im dati još jednu šansu (okej, NEKOLIKO šansa … za redom).
Osjećali smo se avanturistično i odvažili se probati slane palačinke.

Matej je naručio „47“ s topljenim sirom, piletinom i dodatkom francuske salate i tartara.

Jasno mi je da vizualno palačinka odlično izgleda ovako aranžirana i tostirana ali ipak bih voljela da je palačinka i punjenje manje suho.Pogotovo jer je piletina bila suha. Ovo pripisujem činjenici da ne mogu peći piletinu za svaku novu narudžbu pa ju drže sa strane i evenutalno podgrijavaju. Razumljivo ali eto, zbog toga je i ocjena manja. Šteta što palačinka majstori ne stavljaju kremaste sastojke unutar palačinke. Mislim da bi okus bio puniji tako.

Više nam se svidila „54“ . Moja je bila punjena tunom, topljenim sirom i kukuruzom uz dodatak tartara.

Sve u svemu, ukusno. Voljela bih da je sir bio nešto topljeniji i da je općenito palačinka bila slanija. Kukuruz se dobro uklapa u kombinaciju, adefinitivni pogodak je tartar bez kojeg slanu palačinku nebih ni uzimala.

S nama je ovog puta išao i moj najbolji prijatelj. Domagoj je izabrao slatku palačinku, bijelu verziju našeg all time favorita. Da je najbolji prijatelj, očito je i iz podatka da si je uskratio zadnje zalogaje kako bi mi probali njegovu palačinku… i oduševili se!
Toliko da smo MORALI naručiti još jednu za nas!

Novi „broj 34.“ se sastoji od bijele linolade, višnja, mrvljenih keksa i preljeva od bijele čokolade. Ughh… apsolutno savršenstvo!
Za našeg ostanka u Zadru, pojela sam ih sve zajedno 3 komada… Posebno me oduševljava preljev od bijele čokolade koji posebno spaja bijelu čokoladu i višnju!

Ja sam se odvažila i na verziju „16“ s malinama, bijelom linoladom, keksima i dodatkom preljeva od karamele. Ukusno, ali kombinacija u ovom slučaju nije bila pogođena. Karamela daje zanimljiv okus bijeloj čokoladi ali se previše bori s malinama koje u toj kombinaciji na kraju poprimajugorkasti okus.

Matej je isprobao meni do tada nezamislivu kombinaciju na broju „35“. Ona se sastoji od bijele linolade, keksa i naranče s preljevom od karamele. Okusi zanimljivo idu zajedno.

Meni se posebno svidio čokoladni muss u kombinaciji sa sladoledom od vanilije koje je Matej naručio u svojoj „30“ koja je punjena nutellom i ribanom jabukom. Kombinacija tople palačinke i hladnog sladoleda je izvrsna! Čokoladni muss ima puni okus, gust i punomastan. Moram ga isprobati u nekoj od svojih sljedećih palačinki!

Sve u svemu, Slatka tajna je odlično mjesto za pojesti palačinke! Iako nas za sada slane nisu oduševile, znam da me „Raffaello“ i „34“ neće nikad iznevjeriti! Pogotovo sada kada nude i opciju sakupljanja žigova za pojedene palačinke na vašem osobnom „Loyality card-u“ koji donosi posebne pogodnosti.

Slatka tajno, vidimo se uskoro!

 

Ostavi komentar