IZVOR BOLI NIJE tamo gdje boli (kako je Marija izlječila rame)

IZVOR BOLI NIJE tamo gdje boli (kako je Marija izlječila rame)

Jučer sam razgovarala s klijenticom.

Marija se godinama brine o svojoj bolesnoj majci. Svakodnevno diže mamu više puta, drži njenu higijenu, kuha i brine za ostatak obitelji. Dnevno se nebrojeno puta sagne da bi podigla mamu iz ležećeg položaja ili s njom prošla terapiju. S vremenom je počela primjećivati sve jače bolove u ramenu. Marija je pokušala zatomiti bolove i posvetiti se mami.

Ali tijelo je i dalje patilo.

Konstantno ponavljanje pokreta za koji nije imala pomoć mišića, dovelo ju je do iskrivljenja posture.
Njeni leđni mišići su bili preslabi da bi držali lopatice u pravilnoj poziciji. Potpuna abdukcija lopatica nije joj dozvoljavala da podigne desnu ruku više od par stupnjeva.
BOL u ramenu joj je bila nesnosna. Godinama je štedjela tu ruku misleći da je problem u ramenu.

U teretani je već par godina ali to su bile isključivo vježbe po spravama koje je nažalost izvodila nedovoljno pravilno, pa se u biti sabotirala. Nije promijenila posturu, već je trenirala za estetiku. Nije Marija htjela biti top model, nego je mislila da ako ojača mišić, da će biti spremnija podići mamu. Kažem “estetski” jer je dobivanju mišića pristupila onako kako to rade bodybulderi. Vide mišićnu skupinu koju žele ojačati/ povećati pa ju izolirano treniraju. U slučaju rekreativaca i početnika, bodybuilding princip izolacije NIJE primjenjiv! Ljudi koji nemaju razvijenu moždanu konekciju s mišićem i iskustvo treninga NE BI TREBALI raditi izolacije (samo jednu skupinu mišića, npr. prednje rame/ biceps/ kvadriceps/…).

PRVO UVIJEK OSNOVE!

Snaga je osnova. Samo snažan mišić ima mogućnost unaprijediti metabolične mogućnosti, funkcije mozga, produkciju hormona i dovoljno opteretiti koštano-tetivni sustav da bi ga ojačao! Samo snažan mišić može napraviti dovoljnu “kontrasilu” našem krivom držanju i dati mozgu informaciju da preispita da li zapravo stojimo u ravnoteži ili nam je zdjelica pomaknuta. Samo snažni mišići rješavaju skoliozu, kifozu, spondilozu i druge degenerativne promjene kralježnice.

Marija to nije znala. Shvaćala je da joj treba snaga, ali joj je ona bila jako apstraktna.

Vidjela sam da se muči pa sam joj prišla. Počele smo postupno. Njena skolioza je bila iznimno vidljiva. Zdjelica u potpunom pomaku zbog čega je tijelo dalje kompenziralo pozicijom lopatica, odnosno “krilatenjem lopatica”.
Nije imala pojma da nije problem u ramenu.
Nije znala da je izvor svih problema upravo krivo poravnata zdjelica zbog kojeg svi ostali mišići i koštano-tetivni sustav patili.

RJEŠENJE:

Ojačati mišiće koji će Mariji poboljšati posturu i time je riješiti boli.
Naglasak treninga na predaktivaciji i jačanju gluteusa (mišići stražnjice) koji će vratiti prirodan položaj zdjelici. Višezglobne vježbe snage u kojima sudjeluje kuk (pa time i gluteus). Ojačati leđne mišiće s naglaskom na mišiće koji vrše funkciju povlačenja lopatica prema kralježnici (retrakcija lopatica). Potisci iznad glave uz inzistiranje na aktivaciji torakalnog dijela kralježnice (bez uvijanja leđa, potiskivanjem rebra na dolje, kontroliranim dubokim udahom u pluća kako bi se dodatno aktivirali srednji i donji trapezius)

Dati tijelu dovoljno hrane i vremena (sna) za oporavak, trenirati pod opterećenjem tako da nam život izvan treninga bude toliko mali stres (podražaj) da dizanje pacijenata ili tanjura iz perilice za suđe, neće biti problem!

Danas Marija bez boli potiskuje iznad glave i 14 kg (krenule smo s 1.25 kg), radi Glute bridge s 30 kg i diže deadlift od 50 kg.

Ovo je tek početak!

Ostavi komentar