Juneći gulaš (s ili bez noklica)

Juneći gulaš (s ili bez noklica)

Jednostavan recept za gulaš koji idealno sjedne na tmurnije jesenske dane nakon planinarenja 😉

Umjesto junećeg buta koji je krtije meso, može se koristiti i vratina, lopatica ili neko drugi masniji komad mesa. Gulaši su jedna od onih jela koja podnose razne sastojke, ili kako bi naše mame i bake rekle “što god imam u frižideru”. Međutim, ako pokušavamo voditi računa o tome koliko makronutrienata (kalorija) unosimo, treba pripaziti na količine sastojaka.

Variva, gulaši i sva “tekuća” jela koja pripremamo za više ljudi sastoje se od više namirnica zbog čega je teško kvantificirati koliko točno makronutrijenata (bjelančevina, masti, ugljikohidrata) i kalorija sadrži npr. jedna porcija (ili što smo/koliko smo zagrabili jednom šefljom). Pa ipak, život i zdrava prehrana je više od brojanja kalorija. Ključ uspjeha je u održivosti pristupa i shvaćanju principa prehrane.

Zdrava prehrana, pa i mršavljenje ne znači restrikcija, uskraćivanje i jedenje samo određene hrane. Zdrava prehrana je navika donošenja INFORMIRANIH odluka o tome što i koliko određene hrane ćemo pojesti. Znanje je moć, daje nam mogućnost odabiranja boljih svakodnevnih odluka i osjećaj da smo mi sami zaduženi i zaslužni za vlastiti uspjeh!

Uz sve rečeno, jasno je da ne možemo utvrditi koliko točno ima svaka porcija ovog recepta ili koliko smo zagrabili svakom šefljom, ali možemo donijeti informirane odluke i planirati u naprijed koliko sastojaka staviti u (ovom slučaju) varivo.

 • Krtije meso ima manji udio masti, pa samo meso u receptu ne predstavlja opasnost prekoračenja kalorija.
 • Povrće je generalno znatno manje kalorično od izvora kompleksnih ugljikohidrata poput krumpira. Stoga se s kalorijske strane ne moramo bojati varivo natrpati povrćem.
 • Što nas dovodi do krumpira i dodatnih izvora masti iz npr. ulja. Daleko od toga da se moramo libiti krumpirom dati bazu okusu varivu (ja koristim 800-1000g krumpira za dvije osobe- Mateja i mene), ali treba biti svjestan da će krumpir biti glavi izvor kalorija iz ugljikohidrata (100 g sirovog krumpira sadrži cca. 20g ugljikohidrata).
 • Još važnije, s krumpirom je teško pretjerati. Krumpir ima veliki volumen, udio vlakana pa time i zasitnost. Veću “prijetnju” u prekoračenju kalorija (iz ugljikohidrata) ima pretjerivanje u njoklicama. Njoklice se rade iz mješavine jaja s pšeničnom ili kukuruznom krupicom uz dodatak brašna. S obzirom da krupice i brašno imaju jako visok udio ugljikohidrata (100 g sirove krupice sadrži 80 g ugljikohidrata, kao i brašno). Sam udio ugljikohidrata nije problematičan, već činjenica da njoklice imaju malen volumen i lako se prožvakaju, što znači da je lako pretjerati bez da shvatimo koliko smo ih pojeli!

RECEPT

 • 1 kg junećeg buta
 • 2 velika luka
 • 2-3 žlice maslinovog ulja
 • 1.5 pakiranja umaka od rajčice (600 mL)
 • 2 mrkve
 • 100 g graška
 • 800 g krumpira “za kuhanje”
 • za njoklice: 70 g krupice + 2 jaja + 30-50 g brašna

 1. Nasjeckati luk i popržiti ga na 2-3 žlice maslinovog ulja u dubokom loncu.
 2. Meso narezano na kockice popržiti na luku uz miješanja kako bi se sve strane mesnih kockica malo zarumenile.
 3. U lonac dodati krumpir narezan na kockice (nešto većih dimenzija od mesa) pa sjediniti. Dodati i smrznuti grašak, narezanu mrkvu pa sve preliti umakom od rajčice. Ovisno koliko gusti gulaš želite, dodati 2-3+ čaša vode kako bi se razrijedio. Dobra mjera za moj ukus je da preko sastojaka gulaša bude barem 3 prsta tekućine.
 4. Pustiti da zakuha pa smanjiti na minimum i ostaviti da se lagano kuha dok meso nije mekano a krumpiri dovoljno kuhani. Textura mesa će jako varirati ovisno o komadu kojeg kuhati. Krtije meso će vjerojatno kuhati duže pa ovisno o tome koje meso ste namijenili za gulaš, možda ćete ga trebati prethodno samo kuhati oko 30-60 minuta prije nego što dodate krumpir i povrće!
  p.s. meni je odlična i verzija gulaša s pilećim prsima koja se kuha znatno kraće!

Ako vam “kalorijski budžet” to dopušta, ubacite i njoklice! Ja sam ovog puta radila s kukuruznom krupicom (palentom), ali priznajem da su mi ipak draže od pšenične krupice (griza).

Krtije meso će vjerojatno kuhati duže pa ovisno o tome koje meso ste namijenili za gulaš, možda ćete ga trebati prethodno samo kuhati oko 30-60 minuta prije nego što dodate krumpir i povrće!


Recept za namijenjen za minimalno 4 porcije.
Svaka porcija sadrži otprilike: 20 g masti, 55 g ugljikohidrata i 58 g bjelančevina (654 kcal).

Ukupna kalorijska i makronutritivna vrijednost recepta u propisanim količinama:

Dobar tek i javite dojmove!

Nika

Ostavi komentar