KADA KETOGENA DIJETA? LOW CARB POSLIJE BLAGDANA?

KADA KETOGENA DIJETA? LOW CARB POSLIJE BLAGDANA?

Jučer sam razgovarala s klijenticom.
Brinule su je 2 kg koje je tijekom praznika nabacila, pa me pitala da li smije opet na ketogenu prehranu. Da bi dobili bolju sliku:
Iva je napravila odličan posao! Treniramo zajedno 2x tjedno 4 mjeseca.
-10 cm u struku
-5 cm u bedrima
-8 kg
+3 cm u ramenima
Njena kilaža nakon 4 mjeseca posložene prehrane i treninga je ona koju je zadnji puta imala u srednjoj školi! (sjećam se kako je bila sretna taj dan kada mi je pokazala nove mjere ) Iva se godinama mučila s viškom kilograma. Isprobala je sve žive dijete. Kao većina, u početku joj je VAGA pokazivala nižu brojku, ali nakon nekog vremena je gubitak težine stao, uslijedilo je razočarenje i povratak hrani. Ponovno debljanje i novi pokušaji izgladnjivanja. 
Kada smo počele naš projekt, Iva je imala iznimno nisku količinu mišića i jasne znakove metaboličkog sindroma.
Mala količina mišića i njihova slabost u kombinaciji s
+ loš obrazac kretanja (koje je razvila tijekom godina = sjedeći posao i ne korištenje mišića)
+ izgladnjivanje doveo je do propasti organizma i usporavanja metabolizma. Dijagnosticirana skolioza i sindrom karpalnog kanala.

Ona mi je bila prvi vegetarijanski pothvat pa sam u suradnju ušla oprezno.
Inzistirala sam na pažljivom praćenju jelovnika, kako bi obje dobile jasnu povratnu informaciju. Objasnila sam joj da poanta jelovnika nije da bude interesantan i šaren, nego da ima ŠTO MANJE varijabli (namirnica) koje u slučaju da jelovnik ne bude funkcionirao, možemo kontrolirati odnosno mijenjati!

Krenule smo s ketogenom prehranom (potpuno izbacivanje ugljikohidrata), s velikim deficitom. Prvih par treninga nije osjećala nikakvu glad. Tijelo je bilo naviklo na mali unos. MEĐUTIM, kada se Iva sve više na treningu aktivirala   vježbe izvodila svjesnim korištenjem mišića, a ne samo prolaženjem kroz pokret), pod sve većim kilažama, nastupila je NESNOSNA GLAD.
Jasan znak da je tijelo dobilo mogućnost korištenja hrane! To znači metabolizam! To znači da vam tijelo ima dovoljno organa (mišića, probavni trakt, mozak) koji ZAHTIJEVAJU energiju = hranu!
Prvo smo dodale ugljikohidratni obrok poslije treninga.
S vremenom su bile potrebne nadopune, dan u kojem je unosila znatno veće količine ugljikohidrata. Sljedeći stupanj je bio povećanje cijelog kalorijskog unosa…
Iva se pridržavala plana prehrane koliko je to sama htjela. Blagdane je htjela provesti s obitelji i uživati u hrani.
Par dana kolača i druge slasne klope rezultirali su s par kg više na vagi.
NEMA VEZE!
Kao prvo, 70% dobivene težine je voda koju će izbaciti u roku od par dana. Kao drugo, povećani kalorijski unos je nešto što si ona sada MORA dopustiti.
Jelovnik NE SMIJE STAGNIRATI! 
Početni jelovnik za nju više NIJE opcija!
Nama je u interesu da nam tijelu stalno zahtjeva sve više hrane! Nama nije u interesu trošiti kalorije (pristup koji je ona već isprobala i koji joj nije funkcionirao), već nam je u interesu
IZGRADITI TIJELO KOJE ĆE ZAHTIJEVATI KALORIJE! 💪

Samo tijelo s mišićima je tijelo koje zahtjeva kalorije!
To ne znači da morate biti bodybuilderu. Daleko od toga! Ali određenu količinu mišića morate imati da bi vam organizam funkcionirao zdravo (probava, san, libido, produkcija hormona, čvrstoća kosti i ligamenata, pamćenje, …)
Da bi Iva napredovala u snazi i izgradnji mišića koji će joj omogućiti sagorijevanjee (božićnog) sala, ona MORA JESTI VIŠE!
Nije li to divno?

Snaga je zdravlje!

Hvala na čitanju!

Nika

Ostavi komentar