KOJI SIR (UZ JAJA)

KOJI SIR (UZ JAJA)

Dugo očekivani tekst i slikice sireva koji koristimo za doručak uz jaja!

Ideja doručka s iznimno niskim udjelom ugljikohidrata je da započnemo dan sa zasitnim obrokom koji se bazira na mastima i proteinima koji nam neće podići razine krvnog šećera. Tako osiguravamo da će nam tijelo imati konstantan izvor energije (iz masti) tijekom cijelog jutra. Ovakav doručak će vas držati sitima dugo vremena.

Niskougljikohidratan obrok s dovoljnom količinom masti (da uspori probavu) neće izazvati klasičan pad energije sat vremena nakon obroka, kakav bi se javio u slučaju da ste doručkovali ugljikohidrate (zobene/ pecivo /voće/…).

Doručak MORA sadržavati barem 25g proteina iz kvalitetnog izvora! JAJA su idealna namirnica jer sadrže zdrave masti i veliki udio proteina. 3 cijela jaja sadrže 21g proteina! Doručak bazirajte na jajima, a kao dodatni izvor proteina birajte namirnicu koja se uklapa u vaše potrebe! Ako vam doručku fali masti i proteina, dodajte tvrdog sira/ lososa/ crvenog mesa/ nareska. Ako ne smijete pretjerati s mastima u doručku, dodajte koji bjelanjak ili nemasni narezak (pureća/pileća prsa), itd. Za ideje pogeldajte ovaj članak: Alternativa jajima (za doručak)

A sada na sireve…

Kada birate sir, uvijek provjerite udio ugljikohidrata u siru (nutritivne vrijednosti su obično na poleđini proizvoda, obratite pozornost da sir ima manje od 1g ugljikohidrata, odnosno šećera.). Tvrdi sirevi u pravilu imaju minimalni udio laktoze (šećera), ali treba biti pažljiv! Na primjer, Paški sir iako spada u stare, tvrde sireve ipak ima ugljikohidrate.


Ako niste sigurni koji sir ima/nema ugljikohidrate, a pratite prehranu koja se sastoji od doručaka s niskim udjelom ugljikohidrata, evo par ideja!

Na slici su samo par sireva koji su u našem frižideru, a svi su dozvoljeni za doručak! U donjem lijevom kutu nalaze se dvije vrste Cheddar sira (Lidl). Cheddar u zelenom pakiranju je srednje sazrio Cheddar. Njegov okus je bogat, otapa se lako, gumast je i lagano se reže na tanke komade i trakice pa ga možete guliti i „gulilicom“ (peelerom) za krastavce (sigurno vam ovo nije prije palo na pamet 😛 ).

CHEDDAR, zreli

Cheddar i Grana Padano stavljam u skupinu sireva koje radije jedem odvoje od jaja. Tako više osjetim njihov okus.
Zreli Cheddar je iznimno aromatičan sir, punog, gustog okusa. Za razliku od prethodnog, srednje zrelog Cheddara, ovaj vrlo zreli sir ima znatno jaču aromu, miris i okus, pa nije za svakoga. Reže se teže od srednje zrelog odnosno lako se lomi. Kod zagrijavanja na tavi, pušta popriličnu količinu svoje masti, pa ga ne preporučujem kao bazu jajima (previše ulja ostane na tavi), već ga dodajte na jaja kao „drugi sloj“.
Uvijek ga kupujem u Lidlu (17kn za 250g, odnosno 68kn za 1kg)

GRANA PADANO

Grana Padano mi je najdraži sir u kategoriji „zasebnog sira“. To je jedan od onih kojeg ćete vrlo lako pojesti previše dok kuhate ako ga ne važete. Koliko puta mi se desilo da si pomislim „Još sam maaali komad“. Eh da…a onda shvatite da ste pretjerali i da jedan mali komad ima popriličnu količinu masti odnosno kalorija. PAZITE na količinu koju jedete, lako je pretjerati! Ne biste vjerovali koliko klijenata nije bilo svjesno da im gubitak masnog tkiva zaostaje upravo zato što su se opustili kod vaganja sira i zbog toga natukli višak hrane u danu.

3 različite vrste Grana Padano-a, obratite pozornost na stupanj kristalizacije sireva. Što je sir stariji, to je kristaliziraniji = finiji
Iako Grana Padano volim „sirovog“ (= ne obrađujem ga termički), možete i njega rastopiti kao bazu svojim jajima.
Najdraži Grana Padano mi je onaj iz Lidla (prva dva s lijeva na slici iznad). Kad god je talijanski tjedan u Lidlu, kupim barem 5 komada Italiamo firme. To je skuplji sir (30kn za 200g, odnosno 150kn za 1kg), ali volim se njime počastiti + kao svaki vrlo zreli sir može dugo stajati!


GAUDA
Lidl zbilja ima ogromnu ponudu povoljnih sireva. Većina brendova Gaude imaju ugljikohidrate, ali Lidl nudi par vrsti koji nemaju (marka Milbona). Sve su topljive i sve preporučujem! Nama je najzgodnije kupiti Gaudu u „cigli“ (komad od 500 g) jer Matej jede popriličnu količinu sira, a meni kao pravi mužić ostavi „one fensy sireve“. Hehehe

Holandska Gauda je nešto starija gauda koja ima malo intenzivniji okus.
Možda niste znali da postoji i vrlo zrela gauda (2+ godina zrenja) koja je kristalizirana i iznimno aromatična! Takva gauda je daleko skuplja ali probajte ju barem jednom!

Mislim da sam ovu kupila u Konzumu.

GAUDA SA ZAČINIMA
Postoji niz sireva koji u sebi imaju dodatne začine. Mi smo isprobali nekoliko takvih, a fotkali smo samo ovu Gaudu s koprom. Ta nas nije posebno oduševila. Ostale sireve smo prebrzo pojeli da bi ih fotkali…scusi!

TILSITER

Još jedan sir koji savršeno odgovara ulozi sirne baze jajima!

MAASADAMER

Nije me posebno oduševio. Prilično je dobar ali nisam jedva čekala da ga opet kupim. Malo pre gumast.

Lidl u sklopu talijanskog tjedna često ima široku ponudi sireva, a ja kao svaki ovisnik, moram ići provjeriti da li ima neki novi!

Mantasio Fresco je topiv i daje interesantnu aromu kao podlogu jajima!

Imamo tu sreću da nam familija svako toliko donese neki sir iz inozemstva! Znaju me u srce! Pa tako evo par ideja za neke egzotične sorte!


DŽIUGAS
Jedan od sireva s kojim ste sigurni da ima 0g ugljikohidrata. Spada u skuplje sireve. Hrvatski proizvod! Cijena mu varira od starosti.


OTOČAN
Još jedan iznimno ukusa i slan sir.


Eto, koji ćete vi sutra doručkovati? 😀

Ostavi komentar