Koju tavu koristiti?

Koju tavu koristiti?

Odlučili ste zdravije se hraniti, kupili sve namirnice, čak ste otvorili i Instagram profil da bi se dodatno motivirali fotografirajući svoje obroke! Ali iz nekog razloga, vaši obroci baš i ne ispadaju kao oni vaših facebook i instagram heroja 😛 Ne samo da obroci ne izgledaju tako lijepo, nego vam piletina konstantno ostaje zalijepljena za tavu, meso se presušuje, a od jaja na oko ste odavno odustali. Početni entuzijazam pada… i počinju frustracije. Svaki obrok postaje dosadan i već vam je dosta tih “bilderski” menija.

Možda vam je negdje po putu palo na pamet da je stvar tave, a ako nije, evo mi ćemo vam reći da nije sve tako crno i da još ima spasa za vaš instagram profil!

Izbor tave prilikom pripreme jela je jako važan. Jednostavno ne možete očekivati da će vam piletina ispasti mekana iznutra a hrskava izvana na tavi od inoxa ili lijevanog željeza ako ne koristite mast/ulje.

Izbor tave za pripremu jela ovisi o tome (1) koliko masti želite koristiti za pripremu jela i (2) koje meso želite pripremiti.

Krenimo od manje masnih opcija:

TEFLON TAVE
Ako radite piletinu i želite napraviti obrok koji će sadržavati minimalni udio masti, želite izabrati tavu za koje se namirnice (meso) neće zalijepiti. Naše iskustvo je pokazalo da su teflonske tave marke Tefal odlična investicija. Možete ih naći u više dimenzija i nisu skupe a poprilično su izdržljive. Za pripremu na teflonskoj tavi s non-stick premazom, neće vam trebati ni kapljica ulja!

Teflonske tave su idealne za pripremu jaja (kliki ovdje za primjere recepata) i bijelog mesa. Lako se čiste i ovisno o proizvođaču imaju tehnologiju signaliziranja kada je tava dovoljno topla da započnete pečenje (nešto na što mi uopće ne obraćamo pažnju…al kao ovaj crveni krug se zacrveni).

Izdržljivost i općenito kvaliteta tave će ovisiti najviše o proizvođaču, odnosno s koliko dodatnih premaza je tretirana površina tave. Mana teflonskih tava je u tome da ako nisu dovoljno kvalitetne, brzo se izgrebaju pa dolazi do rizika da će tava početi otpuštati neželjene metale u hranu i na kraju završite sa (laganim) trovanjem metalima. Također, postoji mogućnost da ako pečete na teflonu na vrlo visokoj temperaturi može doći do otpuštanja kemikalija s kojima su premazane (tetrafluoretilen, perfluoroktanska kiselina i perfluorizobuten).

Sve navedene štetne posljedice možete izbjeći jednostavno:

 1. koristite isključivo silikonsku ili plastičnu kuhinjsku špatulu pri rukovanju s tavom kako ne biste oštetili površinu tave
 2. nemojte ostaviti teflonsku tavu dugo na jakoj vatri, pogotovo ne praznu
 3. perite ih ručno! Temperatura u perilici za posuđe zna biti poprilično visoka pa riskirate da se kemijski premazi oštete i počnu otpuštati u hranu
 4. nikako nemojte koristiti žičanu mrežicu za čišćenje tvrdokornih naslaga na tavi, ona će zasigurno oštetiti zaštitni sloj. A kad smo kod tvrdokornih naslaga, nemojte uopće dopustiti da se one zapeku. Tavu perite često i ako se nešto zapeče, radije ju prvo natopite pa onda operite. Teflonske tave se peru isključivo mekom spužvicom ili kuhinjskim papirom dok su još tople!

Ali ponavljam, ako izaberete nekog boljeg proizvođača, održavate higijenu posuđa i tavu na vrijeme promijenite, teflon je odlično posuđe!

TAVE OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA (INOX)

Inox posuđe koriste restorani za gotovo sva jela. To je vrlo izdržljiv i pouzdan materijal koji je idealan za pravljenje recepata koji se baziraju na tehnici sotiranja (sotiranje, franc. saute, je naziv za kuhanje namirnica na visokoj temperaturi uz mali dodatak tekućine) i reduciranja umaka. Inox tave su pogodne i za završnu obradu jela u pećnici!

Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal i prema tome je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude kuhinjskog posuđa od inoxa, najbolji su lonci i tave s debelim dnom ili posuđe od kirurškog čelika. Odlično vode temperaturu i pružaju ravnomjerno pečenje i kuhanje bez straha da će otpustite metale u hranu. Samo malo pripazite kada kuhate u inox loncima s debelim dnom da jelo (npr. riža) bude “skoro gotovo” kada ugasite vatru jer će se nastaviti kuhati bez direktnog izvora temperature.

Mana tava od nehrđajućeg čelika je što u njima nije moguće peći bez dodavanja vode ili masti. Jednostavno će se namirnice previše lijepiti za površinu tave. Također se brzo prljaju i oksidiraju pa ih svakako perite sodom bikarbonom.

TAVE OD LIJEVANOG ŽELJEZA 

Kuhanjem u posuđu od ljevanog željeza možete biti sigurni da neće doći do otpuštanja kemikalija u hranu. Međutim, tave od lijevanog željeza s vremenom će sve više i više otpuštati maleee količine željeza u hranu koju u njoj pripremate. Što je zapravo pozitivna stvar! Željezo je mineral koji većini ljudi fali, poglavito ženama, a ovo je dobar način “suplementacije” 😛

Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću hranu u posuđu od lijevanog željeza jer takva hrana reagira s ionima željeza. Iako dosta izvora navodi da se ne bi trebalo kuhati namirnice kiselog sastava, ako je tava od lijevanog željeza dobro pripremljena, ne postoji razlog za brigu. Dobro pripipremljena tava od lijevanog željeza ima iznimno jak “sloj izolacije” između željeza i namirnice koja se peče. Ono što ipak nebi savjetovali je koristiti sastojke koji su kombinacija kiselog i vlažnog. Na primjer ne preporučujemo kuhati u njima s vinom, jabučnim octom, umakom od rajčica, niti u njima kuhati špinat zbog visokog udjela oksalne kiseline u njemu zbog čega postaje crn.

Pripremom umaka od rajčice (kao kisele vlažne namirnice) u posuđu od lijevanog željeza, povećava se količina željeza u tom obroku za 20%!

Jako je važno napomenuti da u posuđu od lijevanog željeza nije moguće pripremati hranu bez ulja ali isto tako se ne preporučuje prženje u dubokom ulju! Željezo na višim temperaturama može priodnijeti oksidaciji masti. Oksidacija masti koja se događa na visokim temperaturama je razlog zašto preporučujemo koristiti što manje mast prilikom kuhanja, a svakako izbjegavamo prženje!

Svakako savjetujemo konzumaciju dobrih masti, pogotovo ako imate problem s povišenim kolesterolom (zašto pročitajte ovdje), ali naglašavam da bi masti trebale biti što manje termički obrađene – dakle dodajemo ih nakon kuhanja!

Umjesto prženja probajte druge, puno zdravije metode kuhanja kao grilanje ili mariniranje. Pa ipak, niti jedna druga tava neće dati odresku tako predivnu koricu i nježnu unutrašnjost, kao tava od lijevanog željeza! Tave od lijevanog željeza se smatraju najpogodnijima za pripremu mesa jer, naspram svih drugih materijala, najviše zadržavaju temperaturu jednom kada se zagriju. To je važno ako pripremate debele komade mesa (kao odreske) jer ne dolazi do znatnih temperaturnih promjena jednom kada ubacite (hladno) meso u vruću tavu.

slika preuzeta sa seriouseats.com 

Posuđe od lijevanog željeza je jako teško, ali i jako izdržljivo. Jedna tava od lijevanog željeza trajat će za cijeli život! Međutim, prije prvog pečenja u njoj, potrebno ju je prvo pripremiti!
Novu tavu od lijevanog željeza je potrebno prvo lagano oprati vodom i malom količinom sapuna. zatim ju je nužno vrlo dobro osušiti. Potom se suhu tavu premaže vrlo tankim slojem ulja i masti. Tako premazanu tavu se stavi u pećnicu na 230°C. Preporučujemo tavu okrenuti naopako jer će tako sav višak ulja/masti koji bi možda završio u sredini tave iscuriti s tave! Pa bi bilo pametno ispod tave staviti neki papirnati ručnik da se ne iskapa pečnica. Tavu “pecite” nekih 30 minuta, izvadite (pazite, bit će vruća!) i po potrebi ponovite proceduru premazivanja i pečenja na istoj temperaturi i vremenu pečenja.

Ovdje (link) možete naći odličan članak s cijelom procedurom prikazanom slikama.

Tavu od lijevanog željeza nikako nemojte prati u puno vode ili natapati! Apsolutno, nikako, nikada nemojte staviti tavu od lijevanog željeza u perilicu za suđe!
Posuđe od lijevanog željeza se pere s malo vode i grubom soli. Dozvoljeno je koristiti i sapun, ali samo ako je tava dobro pripremljena.

Jedna od meni najdražih prednosti tava od lijevanog željeza jest da se nju može direktno staviti u pećnicu! Tako da možete dodatno zapeći jela ili pak u njoj napraviti pizzu! 😀

Posuđem od lijevanog željeza možete čak kuhati i na otvorenoj vatri!
A kada se vaša tava od lijevanog željeza skroz zapeče ostacima hrane, postoji i tehnika u kojoj tavu stavite u žar vatre i dopustite da svi zapečeni slojevi doslovno otpadnu s nje. Tavu ćete morati dodatno oribati i ponoviti proces pripreme kao kada ste ju kupili.


Kojom god tavom pekli, nikad ju nemojte nasilno čistiti ili prati. Rađe ju pospite sodom bikarbonom, natopite pa ju operite mekanijom spužvicom nego da ju oštetite metalnom “spužvicom”. Soda bikarbona će “odvojiti” zagorjelu hranu od površine tave. Pripazite da operete i donju stranu tave jer ulje koje iscuri i zapeče se na donjoj površini može poremetiti ravnomjernost rasporeda topline. Ovo je poprilično važno ako kuhate na indukcijskim pločama.

Pro tip: Kada pripremate meso, pogotovo deblje komade, izvadite ga iz hladnjaka prije samog pečenja. Meso koje je na sobnoj temperaturi ravnomjernije i brže će se ispeći!

Dobar tek!

 

 

3 Replies to “Koju tavu koristiti?”

 1. Odličan i netipičan članak! Ja sam u potrazi da dobrom malom tavom od lijevanog željeza, ali teško mi je naći malu. Pa zasad koristim teflonsku za meso, tofu i tempeh

  1. Hvala ti Korana! Za što bi htjela koristiti tavicu od lijevanog željeza (hoću pitati zašto malena)?
   Mislim da je teflonska odličan izbor za tofu! Tempeh nisam spremala pa to ne znam 😛

   1. Kad trebam prepržiti malo luka/paprike/nešto, a peći ću meso/tofu u rerni te onda moram prljati veliku teflon tavu 😀 to je jedini razlog zašto mi treba manja 😀

Ostavi komentar