Meksička Shakshuka

Meksička Shakshuka

Svako uspješno jutro započinje jajima. Shakhuka je tradicionalno jutarnje arapsko jelo koje se sastoji od pošanih jaja u umaku od rajčice i luka. Pošto smo mi veliki ljubitelji meksičke kuhinje, odlučili smo napraviti spoj ovih dviju kuhinja i u tradicionalni recept uključiti i grah.

Ovaj tradicionalni arapski doručak se u recepturu poslužuje direktno, vruć, iz tave lijevanog željeza s prepečenim kruhom za umakanje. Raj.

Pošto su jaja glavni sastojak ovog recepta, najčešće se jede kao doručak, međutim, tuniška verzija ovog jela sadrži i krumpir a ponekad i grah i artičoke što ju čini odličnom večerom. Hrvatska kuhinja ipak preferira mediteranski tip dijete gdje je večera nešto laganija, pa smo se mi ovo jelo odlučili napraviti za ručak!

SASTOJCI:

2 velika luka

1/2 tetrapak umaka od rajčice

1 konzerva pelat rajčice

1 velika žlica maslinovog ulja

½ konzerve graha

4 L jaja

Par listova sira (gauda ili neki drugi topljivi sir)

+ naribani sir

POSTUPAK:

Luk narežite na krupnije kockice pa popržite na maslinovom ulju. Začine dodajte u karamelizirani luk. Ulje će omogućiti da se začini i sastojci maksimalno prožmu. Obilno posolite, popaprite i dodajte ljute začine po vašem ukusu.

Kada luk karamelizira, dodajte narezane rajčice ili konzervu pelata. Dozvolite da rajčice omekšaju.
Nakon što omekšaju, dodajte umak od rajčice iz tetrapaka ili koncentrat te malo vode. Neka se račice i umak sjedine. Mi smo ovom prilikom koristili prethodno napravljeni domaći umak pa smo ovaj korak preskočili.

U karamelizirani luk (ili umak ako niste odvojeno pripremali) ubacite grah. Mi smo ovoga puta koristili veliki bijeli grah, ali radi boljeg sklada okusa, preporučujemo smeđi grah.

Kada se grah dokuha skinite tavu s plamena. U posudici razbijte jedno jaje pazeći da žumanjak ostane čitav.

Potom u umaku napravite jamice uz pomoć žlice ili jušne šeflje u koje ćete uliti jaja. Ostavite dovoljno prostora između jamica. Polako ulijte jedo po jedno jaje u svaku jamicu.

Vratite tavu na lagani plamen i poklopite pokopcem! Poklopac će omogućiti da se jaja ravnomjernije i brže skuhaju. Ako želite spriječiti da se žumanjci prekuhaju i stvore bijelu koprenu, periodično otklopite poklopac i dopustite da para i višak vlage izađe.

Prije nego jaja postignu optimalnu kuhanost, dodajte sir, poklopite. Pustite oko minutu do dvije da se sir rastopi.

Servirajte vruće, uz preprženi tost ili neku verziju priloga od krumpira. Shakhsuka ide odlično i s patlidžanom!

Dobar tek! 😀

Ostavi komentar