Pojačivači Testosterona!

Pojačivači Testosterona!

Pojačivači testosterona su jedna od najpopularnijih skupina suplemenata na tržištu.

U ovom članku ćemo se dotaknuti najpopularnijih “Boostera” te analizirati što oni zapravo rade u tijelu i kako funkcioniraju.

Postoji više vrsta boostera, neki se reklamiraju kao pojačivači testosterona, neki kao podizači libida i plodnosti ili pak kao afrodizijaci. Uz to, gotovo svi boosteri uz navedene marketinške etikete navode i povećanje mišićne mase kao posljedicu konzumacije.
Neki od njih stvarno utječu na razine testosterona i libido! Koji su to suplementi i imamo li koristi od njih? Odgovor na to pitanje dat ću u članku!

Testosteron, mišićna masa i povećanje razine testosterona

Kao što sam rekao u uvodu, pojačivači testosterona postoje. No, njihov utjecaj nije toliko značajan da će napraviti neku razliku. U najboljem slučaju podižu razinu testosterona za 20-50%. Neki od vas sada sigurno razmišljaju: “50% više testosterona znači da ću dobiti dodatnih 50% mišića!”. Nažalost realnost je drugačija. Iako je testosteron povezan s mišićnom masom, ta veza nije linearna. Sljedeće pitanje je “Ali zašto onda ogromni bodybuilderi uzimaju testosteron kako bi narasli?” Odgovor na to je jednostavan. Čak i jako slabe doze steroida će povećati razinu testosterona za 300% (ovaj postotak raste za par stotina kod izrazito velikih bodybuildera čije su doze steroida pozamašne).  

Povezanost libida i testosterona

Većina vježbača koja suplementira sa boosterima testosterona nije svjesna činjenice da povećana razina testosterona pojačava libido, ali pojačani libido ne znači povećnu razinu testosterona.
Upravo na temelju toga se neki od boostera prodaju. Osoba misli da ima pojačan  testosteron jer primjećuje povećan libido, a u zbilji je utjecaj na razinu testosterona u tijelu nepostojeći.


Ako pak baš želite tih 20ak% ili pak boostati libido, evo nekih od suplemenata.


Tribulus Terrestris
Suplement se proizvodi iz biljke Tribulus terrestris čije korjenje utječe na libido dok plod možda ima utjecaja na očuvanje zdravlja organa
Tribulus je vjerojatno najprodavaniji “pojačivač testosterona”. Njegov utjecaj na libido je dobro poznat, ali u istraživanjima nije pokazao utjecaj na razinu testosterona zdravih muškaraca, dok kod neplodnih muškaraca može doći do male promjene.

Maca
Maca je biljka koja vuče korjene iz Perua gdje se kroz povijest koristila kao afrodizijak.

Suplementacija macom utječe na libido kod oba spola, no nažalost nema utjecaja na nijedan od hormona.


Cink i Magnezij
Cink i magnezij se preporuča sportašima, pošto su oboje minerali koji se gube znojenjem.
Ukoliko imate niske razine cinka i magnezija, suplementacija može vratiti testosteron na normalne razine. Povečan unos neće podiči razine testosterona iznad normalnog raspona.

D-Aspartična Kiselina
Ovaj suplement često ima naslove “podiže razinu testosterona za  čak 42% nakon samo 12 dana!”. Tu nastaje i problem. Iako funkcionira (povečani testosteron, libido, veličina testisa), istraživanja su pokazala kako su se kod suplementacije duže od mjesec dana, razine testosterona vratile u normalu. Koliko povečanje testosterona od 40% može utjecati na izgradnju mišićne mase u samo mjesec dana je upitno.

Fenugreek
Fenugreek je tehnički pojačivač testosterona. Sadržavaju inhibitore 5-alfa-reduktaze, koji sprečavaju pretvorbu testosterona u DHT* (dihidrotestosteron). Što uzrokuje relativno povećanje testosterona, snižavanje razine DHT.
Nažalost ne povećava razine testosterona dovoljno da bi utjecale na povećanje mišićne mase.
Ima pozitivne utjecaje na libido.
*DHT je derivat testosterona, oko 5% testosterona se pretvara u DHT. On je androgen koji daje muške karakteristike. Usko povezan sa ispadanjem kose.


Vitamin D
Vitamin D je dobio svoje mjesto pod suncem među pojačivačima testosterona nakon što je u jednom istraživanju rađenom na muškarcima, s prekomjernom tjelesnom masom, u procesu “definicije” pokazao pozitivni utjecaj na razinu testosterona.
Njegov utjecaj trebalo bi još istražiti da bi sa sigurnošću mogli reći djeluje li ili ne. Njegovo djelovanje vjerojatno je slično djelovanju cinka i magnezija (što znači da ima pozitivne efekte jedino ako osoba ima preniske razine vitamina D).


Trebamo li onda uzimati pojačivače testosterona?

Iako bi bilo lijepo da možemo otići u dućan i uzeti tabletu koja nam značajno povećava razine testosterona, takav suplement nažalost nije dostupan (makar ne na legalan način). Kao što možete viditi među gore nabrojanim suplementima, samo neki od njih doneke funkcioniraju. Oni koji funkcioniraju, zapravo ne utječu dovoljno da bi imali konkretne koristi od njih, osim ako nam razina testosterona nije ispod normalne.


Ako vam je stalo do normalne razine testosterona umjesto tableta probajte:
-Dizati teško (osnovne višezglobne vježbe)
-Kvalitetno i dovoljno dugo spavati
-Držite razinu potkožnog masnog tkiva pod kontrolom
-Jedite raznoliku prehranu koja sadržava povrće i masti životinjskog porjetla

Ako Vam ni to nije dovoljno i baš želite potrošiti još koju kunu na vašu kolekciju suplemenata, kupite neke od gore navedenih, makar zbog njihovih utjecaja na libido 🙂

Ostavi komentar