PRIPREMA JE 70% USPJEHA

PRIPREMA JE 70% USPJEHA

Ovo se odnosi i na prehranu i trening.

Ako smo se pripremili, sastavili pametan plan treninga i prehrane, postavili smo temelje za uspjeh!
Ovo zna biti jako komplicirano početnicima, a na internetu hvala bogu ima hrpetine informacija iz kojih ne znate izabrati kvalitetnu. Zbog toga je važno naći pouzdanog trenera čiji rad cijenite. Pratite informacije koje objavljuje. Uz malo informiranja i isprobavanja, sigurno ćete moći sastaviti dobar plan treninga i prehrane. Naravno da uvijek postoji opcija da angažirate (istog) trenera da vam propiše plan prehrane i treninga koji je specifičan vama.

Idući korak je poštovati program prehrane i treninga.

Najbolji program prehrane (za mršavljenje/ rekompoziciju) je onaj kojeg ćete se kontinuirano držati. Ako imate problem s planom prehrane, a sastavio ga je vaš trener, porazgovarajte s njim o tome. Mijenjanje jelovnika na svoju ruku, u 99% slučajeve rezultira ne dobivanjem željenog rezultata, a time i gubitkom motivacije. Jelovnik kojeg ste dobili od trenera pomno je koncipiran. Međutim, ako vam nije jasno zašto bi trebali jesti točno tako, trener bi vam morao znati objasniti koji su benefiti i potencijalni problemi koje donose odstupanja od jelovnika.

Jednotjedna (ili dvotjedna) kupovina daleko olakšava život. Odredite kojim danima vam je najzgodnije obavite veliku kupovinu na tržnici i kupite sve što vam je potrebno za naredni tjedan.
Nakon što se kupili najvažnije stvari s popisa (jaja, meso i povrće), razdijelite porcije i višak mesa zamrznite. Tako nećete morati vagati svaki puta kada spremate jelo i nećete se morati brinuti da vam odjednom nedostaje mesa za obrok.
Slična stvar s tvrdim sirom, ako vam se ne da stalno vagati ovu visoko kalorijsku namirnicu (s kojom je lako pretjerati), izvažite si tjedni unos unaprijed i rasporedite po vrećicama/ posudicama.

Ako radite većinu dana, priprema unaprijed je ključna!

Nekima je lakše ručak koji će nositi na posao skuhati večer prije, neki ga kuhaju ujutro prije posla, a nekim klijentima smo ukomponirali ručak u restoranu u plan prehrane. Sve opcije su planirane! Samo zato što niste osigurali da nosite obrok sa sobom, ne znači da možete pojesti bilo što. U tom slučaju, s menija u restoranu ili dostave, izabrat ćete ono što je najsličnije propisanom obroku.

Međutim, imajte na umu da je u restoranima i dostavnim jelima hrana najčešće pržena (i marinirana) na biljnom ulju (koje u potpunosti izbjegavamo) pa svakako zahtijevajte da vam meso pripreme na maslacu ili svinjskoj masti. U prilozima nam također često podmeću „skrivene“ masti zbog dužeg roka trajanja. Npr. riža je u najboljem slučaju spremljena uz dodataka maslaca, povrće je prženo u obilnoj količini biljnog ulja čak i kada je „na žaru“, a umaci su skriveni izvori nezdravih masti i šećera. Dakle kada naručujete jelo vani, neka to bude komad mesa, prilog salata po izboru ali bez dodatka umaka i ulja.

DAKLE PRIPREMA JE 70% USPJEHA, ŠTO ČINI OSTATAK?
OSTATAK JE U PROVOĐENJU PLANA!

Za još informacija, poslušajte Matejev odgovor na KAKO JESTI NA PUTU?

Ostavi komentar