“SMIJEM LI JESTI NEŠTO NA ŽLICU? JUHA? VARIVA? DO KADA MORAM OVAKO JESTI?”

“SMIJEM LI JESTI NEŠTO NA ŽLICU? JUHA? VARIVA? DO KADA MORAM OVAKO JESTI?”

Naš početni jelovnik služi kao referenca – jednostavan je za pratiti, a uloga mu je procjena metaboličkih kapaciteta. Neki ljudi već nakon tjedan dana zahtijevaju adaptaciju jelovnika, drugi ostaju u zoni početnog jelovnika i do mjesec dana.

Da bi mogli pratiti napredak i pravovremeno reagirati promjenama u jelovniku, moramo imati jasno mjerljive parametre.

Jelovnik je jednostavan. Jelovnik NE sadrži receptiće i nije zamišljen da bude zanimljiv već efikasan (iako to ne znači da nema opcija, tome bolje da posvjedoče klijenti nego da ja pišem).

Svaki obrok se sastoji od 2 do 4 namirnice s propisanim gramažama kako bi:
1) vama bilo jednostavnije pripremiti obroke i biti što precizniji
2) nama bilo jednostavnije pratiti napredak i utvrditi zašto imamo ili nemamo željeni rezultat.

Razmislite o sljedećem: Ako imate matematički zadatak u kojem nikako ne možete dobiti da je A + B + C = Ž (gdje je Ž recimo gubitak masnog tkiva kao željeni rezultat, a A, B i C su sadržaj vaše prehrane). Očito je da je neki od ta tri čimbenika u vašoj prehrani krivi za manjak rezultata. Onda je jednostavno utvrditi koji od njih treba mijenjati!
Ako se pak vaša “dijeta” sastoji od A + B + C + D + E + F = Ž , mislim da ćete se složiti da će biti znatno teže utvrditi što je zaslužno za manjak rezultata.

“KAKVE TO IMA VEZE S VARIVOM I JUHOM?
TO JE ZDRAVO!

“Uostalom, zašto ne bi mogao napraviti juhu s istim namirnicama koje su napisane u planu prehrane?”

Juhe i variva su upravo onaj gore spomenuti “matematički problem”. Variva se sastoje od više namirnica i teško je kvantificirati koliko točno makronutrijenata (bjelančevina, masti, ugljikohidrata) i kalorija sadrži npr. jedna porcija.

Jedna porcija je možda 1 šeflja, ali ne možete znati koliko ste u toj šeflji zagrabili mesa, a koliko povrća/knedli/… Za razliku od toga, svaki obrok koji vam je propisan u jelovniku je jasno kvantificiran.

Naravno da se nećete do kraja života hraniti TOČNO po jelovniku i vagati hranu, ali početni period u kojem tek gradite snagu i metabolički potencijal je ključan za rezultat (po koji ste između ostalog došli kod nas, zar ne?).

Kako gradimo snagu i radni kapacitet, tako razvijamo i metabolizam pa preciznost mjerenja svakog obroka više nije krucijalna. Prehrane je sve manje rigorozna, ali uvijek ostaje svrsishodna.
S iskustvom znamo prepoznati od čega se sastoje i improvizirani obroci i kako ih odokativno kvantificirati, kao npr. umake, variva i juhe.Bacite oko na neke od priloga na našoj stranici i proučite kako sam napisala od čega se sastoje i koji im je nutritivni sastav.

Nika

Ostavi komentar