SNAŽNIJI POSTAJEMO ADAPTACIJOM, NE ULOŽENIM RADOM

SNAŽNIJI POSTAJEMO ADAPTACIJOM, NE ULOŽENIM RADOM

“Zašto nemam upale, da li možemo pojačati trening, ja se volim osjećali malo zgaženo?”

Nije bitno koliko možete odraditi u jednom treningu, već od čega se možete oporaviti.

Ne napredujemo radom na treningu, već u periodu opravka između treninga. Tijelu trebamo dati taman dovoljno da osjeti stvarnu potrebu za adaptacijom, a opet ne preopteretiti živčani sustav da se ne stigne/ nema resurse oporaviti se do idućeg stresa (treninga).

Dakle u napretku ne igra ulogu samo trening, već u prehrana (da li smo u deficitu, kvaliteta i optimalnost prehrane), razine stresa u danu/tjednu i kvaliteta sna.

Ovoj zakon adaptacije vrijedi za SVAKI vid i pristup treninga, bilo to težinski trening (bodybuilding pristup s visokim brojem ponavljanja i izolacijskim vježbama u zoni blizu otkaza ili trening snage s nižim brojem ponavljanja strogo kontrolirane forme višezglobnih vježbi) ili aerobni trening i (pogotovo) kombinacije.

Iskrivljenu sliku FITNESSA KAO MAZOHISTIČNE AKTIVNOSTI i TRENINGA kao SREDSTVA SAMOKAŽNJAVANJA i DOKAZIVANJA možemo zahvaliti medijima.Toliko su nam isprali mozak tom idejom da je mjerilo kvalitete treninga razina upale i nemoći koju kasnije osjećamo da je ljudima jako teško shvatiti princip treninga s “najmanjom mogućnom dozom produktivnog stresa”.

U društvu u kojem smo konstantno izloženi psihološkim stressorima (posao, promet, obaveze, …) koji utječu na sveukupnu razinu stresa u danu koju možemo podnijeti, ne treba nam cijela čaša fizičkog stresa, ako je kapljica dovoljna za napredak. Punite polako svoju čašu i birajte “tekućinu”. Svaki napredak koji je održiv je kumulativan.

Zaključak:

Neka vam trening bude naporan, izazovan ali konstruktivan! Na šipci mora biti dovoljno kila da se u barem jednom seriji bojite hoćete li imati snage izvesti tehnički korektno čitavu seriju.

Početnici će morati napraviti više serija u zoni blizu otkaza, dok će napredniji morati smanjiti intenzitet određenog broja radnih serija. Drugim riječima, početnici će morati odraditi nekoliko teških serija u kojima će pred kraj imati osjećaj da mogu izvesti još (jedva) jedno ponavljanje. Napredniji će na nekim serijama ostati u zoni gdje im je intenzitet niži i imaju osjećaj da će moći izvući još 2 ili 3 ponavljanja, pa sve do vrlo intenzivnih radnih serija na kojima bi jedva izveli još jedno ponavljanje.

Pobrinite se da jedete u skladu sa svojim planom, boravite na suncu, odspavajte kvalitetno!

Ako vas zanimaju detalji o programiranju, bacite oko na Matejeve članke na sajtu.

Hvala na čitanju!

Nika

Ostavi komentar