SPEED TRENING ili Dynamic effort training

SPEED TRENING ili Dynamic effort training

Trening brzine produkcije sile je odličan alat u arsenalu naprednog dizača. Nakon određenog vremena, dodavanje kilaže na šipku postane u neku ruku kontraproduktivno. Naša tijela su iznimno otporna, međutim u određenom trenutku mišićni i zglobno-tetivni zamor prelazi sposobnost tijela da se oporavi od ukupnog volumena treninga.

Iako će JAKOST uvijek biti sposobnost produkcije sile protiv vanjskog otpora, brzina kojom smo sposobni producirati tu silu je također bitna komponenta treninga sportaša jakosti. Naravno, komponenta brzine odnosno eksplozivnosti neće biti toliko krucijalna powerlifterima kao što je olimpijskim dizačima, ali ipak ima veliku ulogu u razvoju snage/jakosti.

Treniranjem eksplozivnog vladanja submaksimalnim teretom, unaprjeđujemo sposobnost brzine produkcije sile (eng. Rate of Force Development). Drugim riječima, poboljšavamo sposobnost mozga da kaže našim mišićima da reagiraju brže, snažnije i eksplozivnije. Dakle unaprjeđujemo koliko sile možemo producirati u određenom vremenu.
Iz videa je jasno vidljiva razlika.

(U videu se vidi PRIJE i POSLIJE mog deadlifta 💪🏻 )

Sigurna sam da možete zaključiti kako se benefiti ovog pristupa prenose na moj BJJ ili bilo koji drugi sport koji ima eksplozivnu komponentu.

Važno je naglasiti da će generalno početnik će imati ZNATNO više benefita od sporijeg i kontroliranog podizanja i spuštanja s maksimalnom posvećenosti tehnici.

Brzina s poda je pogotovo važan prediktor živčanog i mišićnog zamora (pogotovo za žene). Sumo deadlift je mehanički sporiji s poda do koljena, a upravo ovaj dio podizanja je meni osobno najkritičniji. Osobe koje imaju problema s kontrolom tenzije iz mrtve pozicije, posebno će imati benefita od ove metode pod pretpostavkom da dizanje izvode u što savršenijoj formi.

U principu najveći benefit speed traininga jer zapravo u pružanju drugačijeg stresora/stimulusa tijelu. Daje nam priliku da “utemeljimo” snagu koju već imamo (“Easy strength”) i vježbamo tehniku te centralni živčani sustav.

Također, speed traing je odličan modalitet oporavka u treningu naprednih vježbača.

Napredniji vježbači moraju biti oprezni produženih kontrakcija, pogotovo pri visokom intenzitetu. To NE znači da dizanja moramo žuriti, već da je produljena tenzija (pogotovo ekscentrična, pri spuštanju tereta) vrlo moćan stresor koji nam možda ograničuje napredak (ako nije planirana).

Nika

Ostavi komentar