Što je bodybulding i što znači živiti bodybulding?

Što je bodybulding i što znači živiti bodybulding?

Velika je razlika između bodybuildinga i natjecateljskog bodybuildinga. Ali možda niste do sada shvaćali što je ona točno. Natjecati se u bodybuildingu ne znači samo odluka da izlazite na binu pred sudce. Kako bi se natjecali u pravom smislu, bodybuilding je potrebno živjeti.

Bodybuilding je proces maksimizacije mišićne hipertrofije (mišićnog rasta) kroz trening s opterećenjem(utezima), odmorom u kojem se mišići obnavljaju i adekvatanim kalorijskim unosom s pomno definiranim omjerima makronutrijenata kako bi se mišići i organizam oporavio.

Natjecateljski bodybuidling je sport u kojem natjecatelji svoje tijelo prezentiraju na pozornici/bini pred sudačkim panelom koji pomno procjenjuje njihovu estetsku.
Estetika tijela podrazumijeva sklad tijela, proporcije i simetriju, separacije mišića, vaskularnost i ton kože. Uz tjelesnu estetsku komponentu, sudci ocjenjuju i pozing, vladanje binom, odabir kostima, nakita i frizure te glazbe u slobodnom pozingu.

Sklad, proporcije i simetrija tijela
Sudci ocjenjuju odnos između gornjeg i donjeg dijela tijela. Da li je tijelo u jednakom omjeru razvijeno, s jakim nogama i širokim leđima. Preferira se uzak struk i velika zaobljena ramena. Dodatni adut su uski gležnjevi i koljena uz koje mišići izgledaju još i veće. U bodybuildingu svaki mišić mora biti oblikovan i razvijen u tolikoj mjeri da u cijelosti čini proporcionalno tijelo. Ruke ne smiju biti pre velike, listovi pre mali, sve glave ramenog pojasa ujednačene.

Separacije mišića
Separacije odnosno dubina mišića je vrlo važna. Jak mišić s vrlo malo potkožne masti koja ga prekriva, biti će jasno vidljiv, s dubokim udubinama među hvatištima i mišićnim vlaknima.

Poželjnost vaskularnost ili stupanj vidljivosti krvožilnog razlikuje se od kategorije do kategorije.
U muškom bodybuildingu je obavezan, classic bodybuilding ga cijeni, a muški physique dozvoljava laganu vaskularnost. U ženskim kategorijama je dozvoljena samo u ženskom physique-u.

Kako bi bodybuilder postigao estetski standard sporta, on mora živjeti taj sport.

Bodybuilding na natjecateljskoj razini je cjelodnevna aktivnost i stil života. Takav životni stil podrazumijeva detaljan plan i raspored treninga snage i hipertrofije, kardio treninga, odmora i sukladne prehrane.

Prehrana je iznimno važan aspekt ovog sporta. Manipulacija unosa kalorija i nutrijenata omogućuje rast mišića u fazi izgradnje te te gubljenje masnog tkiva u fazi definicije. Pošto bodybuilderi svoje mišiće na bini prezentiraju s vrlo niskim do ekstremno niskim postotkom tjelesne masti (za što su potrebni strogi kalorijski deficiti) minuciozno planirana prehrana i suplementacija su od apsolutne važnosti pri očuvanju mišićne mase.

Bodybuilding je jedni sport čiji finalni cilj je povećanje mišićne mase i njeno oblikovanje. Sljedeći tu logiku, niti jedan drugi sport ne pruža toliku mišićnu hipertrofiju kao bodybuilding.
Iako u bodybuildingu nije naglasak na snazi sportaša, treninzi snage su važna komponenta bodybuildinga. Do mišićnog rasta dolazi samo kada se taj mišić dovoljno optereti. Pod dovoljnim opterećenjem, dolazi do hipertrofijske reakcije u kojoj se tijelo pokušava prilagoditi vanjskom stresu tako što poveća volumen mišića i time njegovu snagu. Proces obnove mišića se potpomaže prehranom s povećanim unosom proteina i dovoljnim periodom oporavka mišića.

Kako bi se postigao mišičav, definiran izgled, bodybuilderi u fazi definicije često dodatni naglasak stavljaju na kardio treninge. Kardio treningom povećavaju svoj dnevni kalorijski deficit.

Važno je naglasiti, da se glavnina potrošnje kalorija postiže treningom pod opterećenjem!

Bodybuilderi i osobe s povećanom mišićnom masom pasivno troše mnogo više kalorija naspram prosječne osobe koja ne diže utege. Razlog tomu je povećani fiziološki odgovor tijela na fizičke napore treninga.  Pojednostavljeno, tijelo troši više energije (kalorija) da bi izgradilo i obnovilo mišiće nakon treninga (čak i kada samo sjedite ostatak dana!).

Trening eksplozivnosti nije nužna komponenta bodybuildinga ali pridonosi kvaliteti izvedbe vježba i kondicijskoj spremi. Cilj svakog bodybuildera bi trebala biti ukupna kvaliteta života odnosno razina fitnessa. Pa se uz bodybuilding treninge preporučuju i treninzi koji razvijaju ekspolozivnost kao sprintevi, skokovi i naskoci, bacanja i udaranja.

Bodybuildingom se ne bave samo natjecatelji bodybuildinga.
Bodybuildingom se bavi svatko tko svjesno oblikuje svoje tijelo na gore navedene načine. Često sportaši poput tenisača, rukometaša, košarkaša, plivača, boksača i drugih, uz treninge iz svojih primarnih sportova, svoje tijelo dodatno izgrađuju principima bodybuildinga. Ovaj sport biraju i rekreativci koji naprosto žele ojačati i oblikovati svoje tijelo.

Svaki natjecatelj bodybuildinga je u početku bio rekreativac. Svatko od nas ima svoju priču zašto je zavolio ovaj sport i njime se odlučio baviti a onda i natjecati.

Matej i ja osim što uživamo u fizičkom dijelu treninga, svakodnevno se oduševljavamo intelektualnim aspektima bodybuildinga kao načina izgradnje tijela i karaktera.
Uživamo u naporu treninga i disciplini koja donosi rezultate.
Uživamo u procesu izgradnje i vidnim pomacima u snazi.
Uživamo u savladavanju kompleksnim pokreta i reakcija tijela.
Uživamo u znanju koje svakodnevno stječemo čitajući, slušajući, istražujući i isprobavajući principe.
Uživamo u hrani koja nam služi i kao gorivo i kao užitak.
Uživamo u napretku naših klijenata i prijatelja.

Uživamo u sportskom životu!

Uživajte i vi!

Ostavi komentar