Što je zdravo? Tko je zdrav?

Što je zdravo? Tko je zdrav?

Često dok sam u šetnji s Nikom raspravljam o milijun i jednoj stvari – kažu da je bitno mozak zadržati fleksibilnim. Pa tako smo se neki dan dotaknuli pitanja: “Kada bi morala smisliti skupinu od 5 testova kojima bi indirektno testirala zdravlje generalne populacije, što bi izabrala?”
Prije svega moram reći da nijedno nismo doktori i ovo gledamo čisto iz aspekta treninga i tjelesnih sposobnosti. Recimo da osobe koje bi imale dobre rezultate na ovim testovima bi vjerojatno bili dobri na treningu, ali i bez zdravstvenih problema / bolova u normalnom životu.

Kad sam sastavljao svoju listu stvari pokušao sam pokriti sva područja najbolje što mogu a da opet test može izvesti bilo tko bilo kada. Ako ništa barem iz znatiželje. Pokušat ću svaki od “testova” opisati i obrazložiti zašto je tu.

Test 1. Penjanje na 8. Kat zgrade

Jednostavno – Umjereno brzim ritmičnim tempom (ne trčanje) popeti se od 0 do 8 kata zgrade. 
Ideja testa je testiranje aerobnih i anaerobnih sustava te oporavka nakon napora. Ako dvije minute nakon penjanja i dalje imate visok puls, naslanjate se na ogradu i ne možete doći sebi, vjerojatno imate prostora za napredak.
Uz testiranje energetskih sustava ovo je u jednu ruku eliminacijski test za ljude s malom mišićnom masom / snagom nogu te za ljude s prekomjernom tjelesnom masom.

Test 2. Čučanj s vanjskim opterećenjem

Stražnji čučanj sa 70% tjelesne mase x5 ponavljanja.
Pet kontroliranih ispravnih submaksimalnih ponavljanja dati će nam jasan uvid u snagu/jakost nogu i trupa. No ne samo to – testiramo zdravlje lokomotornog sustava te indirektno gustoću kostiju, snagu tetiva, živčani sustav itd…
70% tjelesne mase opterećenje je koje bi nažalost eliminiralo veliki dio populacije danas. Pogotovo starije dobi gdje bi ova sposobnost i prolaznost na testu trebala biti velika.
S razlogom se stranica zove : Snaga je zdravlje, upravo iz razloga jer vjerujemo da samo zdravo tijelo može biti dugoročno snažno  – i obrnuto.
Također još jedan test koji eliminira ljude s prekomjernom tjelesnom masom zato što će morati dizati veće količine kg + svoje kg koji nisu mišići.

Test 3. Dugačka šetnja, bicikl, planinarenje

Test koji bi se sastojao od 2-3 sata lagane aktivnosti niskog intenziteta.
Takva aktivnost ne bi smjela uzrokovati bolove, osjećaj slabosti ili po kraju aktivnosti osjećaj napora ne bi trebao prelaziti neku subjektivnu procjenu od recimo 5/10.
Ovakva aktivnost testirala bi naše sposobnosti korištenja metabolizma masti kao izvora energije, ali također neku generalnu izdržljivost posturalnih mišića, mišića trupa, nogu, stopala, itd.
Ako ste snažni, brzi, dižete sve u teretani, ali ne možete prošetati dva-tri sata – imate prostora za napredak.

Test 4. Zgib


Jednostavno – napraviti jedan ispravan zgib iz visa (bez momenta).
Ovaj test služi kao prvi test snage gornjeg dijela tijela, ali isto tako kao mjerilo odnosa snage tijela i ukupne tjelesne mase. Nažalost vjerujem da bi i ovaj test eliminirao veliki broj muškaraca i žena današnjice. Uredski poslovi, manjak aktivnosti i životni stil kreirali su obrazac kretanja koji se oslanja na prednji lanac tako da većina ljudi danas ima praktički nepostojeću skupinu mišića koja bi trebala biti jedna od najrazvijenijih. 

Test 5. Balans na jednoj nozi zatvorenih očiju bez pomaganja rukama (bonus za napredne – na nestabilnoj podlozi).

Ovaj naizgled jednostavan test reći će nam štošta o propriocepciji, živčanom sustavu, jakosti posturalnih mišića, trupa i stopala. 
Možda zvuči smiješno no ako ne možete zatvorenih očiju održati balans na jednoj nozi bez da koristite ruke za balans – imate mjesta za napredak.

Ova skupina testova mogla bi biti još veća, mogla bi uključivati: mrtva dizanja, guranje auta, testove disanja, stiska ruke i mnoge druge. Iako je naša ideja da prvo moramo biti snažni da bi bili sve ostalo – moramo ne zaboraviti na ovo ostalo. Jednodimenzionalnost nije dobra.
Primijetiti ćete da dosta testova eliminira “prekomjernu tjelesnu masu” – odgovor je jednostavan: Nema slučaja gdje je dobro imati višak masnog tkiva.
Isto tako nema slučaja gdje je dobro imati manje mišićne mase (ako govorimo o prosječnom čovjeku danas).

Trebamo biti zdravi, snažni i otporni. Ne dopustiti vlastitom tijelu da bude neprijatelj.

 

Ostavi komentar