ŠTO MOŽETE OČEKIVATI NA SVOM PRVOM SATU BODYSCULPT TRENINGA?

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI NA SVOM PRVOM SATU BODYSCULPT TRENINGA?

Osnova bodysculpta, pa i svakog kvalitetnog programa težinskog treninga (nije da smo to mi prvi smislili), je razumijevanje i savladavanje koncepta težišta.

Da bi razumjeli kretanje i savladavanje tereta, moramo se prvo upoznati s nekim vrlo osnovnim principima fizike. Bez brige, nećemo vas testirati pismeno, niti ispitivati o teoremima, ali malo praktične fizike uvelike će olakšati shvaćanje dizanja tereta.

UZMIMO ZA PRIMJER ČUČANJ S PREDRUČENJEM

Ova naizgled vrlo jednostavna vježbica, učinkovito nas uči ne samo savladavanju težišta, već i aktivaciji leđnih mišića, trbušnog zida, stopala i čitavog stražnjeg lanca.

TEŽIŠTE

Na fotografiji imamo primjer dvoje različito građenih osoba. Martina ima vrlo kratak trup naspram svojih nogu. S druge strane, Goran ima dugačak trup naspram svojih nogu, naročito svoje natkoljenice.

Njihovi čučnjevi neće izgledati jednako!

***težište je prikazano žutom okomicom, NE štapom kojeg sam krivo postavila za potrebe fotkanja jer sam stajala daleko iza vježbača pa nisam vidjela stopalo 😛 )

Zbog svog kratkog trupa, Martina će se morati daleko više pretkloniti da bi zadovoljila okomicu na sredinu stopala*** (obratite pozornost na točku u kojoj se okomica prolazi kroz njena leđa, taman tamo gdje Roni upire prstom – to je pozicija u koju će Martina morati staviti šipku na leđa kada će raditi stražnji čučanj). Doduše, treba napomenuti da smo Martinu fotografirali u momentu kada se već podigla par cm od klupice, što znači da je u stvarnosti, pretklon njenog trupa još i veći u “rupi” gdje smo Gorana fotografirali).

Goranova pozicija je znatno uspravnija jer mu njegova kratka natkoljenica u kombinaciji s dugim trupom omogućuje da kukom odlazi manje straga od Martine. U pravilu su upravo ovakve građe idealne za razvoj snage i jakosti u čučnju, a nezahvalne za mrtva dizanja.

Kada shvatimo da pravilan čučanj (pa i svaka druga vježba) nije kopiranje izgleda izvođenja trenerovog čučnja ili nekog IG celebritija, već iskorištavanje VLASTITIH poluga, na putu smo ozbiljnog napretka!

Zašto bi šipka morala biti na “žutoj” liniji?

Pozicija šipke će diktirati ostatak kuteva; pretklon, poziciju koljena, itd.
Na kut između trupa i nogu (pretklon) i kut između natkoljenice i potkoljenice (putanja koljena naprijed) ne utječe samo pozicija šipke ana leđima, već i opterećenje na njoj te tjelesna masa osobe koja izvodi čučanj.
Projekcija centra mase sustava vježbač i šipka mora biti u sredini stopala, u suprotnom imamo gubitke energije.
Kod dovoljno velikog tereta, šipka mora biti na žutoj liniji pošto je utjecaj nje na sustav najveći. Naravno, čučanj će izgledati drugačije ako je šipka u drugačijoj poziciji.
Ideja teksta je vizualna predodžba kako antropometrija utječe na tip čučnja koji radimo.

Više od centru mase u čučnju i “sredini stopala”, pročitajte ovdje.

AKTIVACIJA MIŠIĆA I INTENZITET, DISANJE

Dizanje utega je naporna aktivnost. Da bi trening imao smisla/benefite, moramo ga shvatiti ozbiljno. Krećemo se i dišemo maksimalno efikasno da bi bili sigurni!
Kod nas se zna jako dobro:
“Kad treniramo, treniramo, zezancija je između serija!”

Svaki puta kada prilazite šipci i utegu, vaša misija je maksimalno vladati teretom! Koncentracija, jak stisak, upor stopalima kroz čitavu površinu, snažan udah i stisak trupnih mišića sve dok teret na spustimo odnosno vratimo se u prvotnu poziciju. Poseban naglasak stavljamo na disanje i abdominalni pritisak jer nam “brace” omogućuje da kralježnica i unutarnji organi podnose optimalnu silu.

Ovo vrijedi za SVE vježbe!

Kao što u borilačkim vještinama kate ne služe da bi se kretnje učile napamet i lijepo izgledale, već da borca nauče principima kretnji i prijenosa težišta koje onda on(a) dalje ukomponira u borbene udarce, tako i mi u Bodysculptu svaku vježbu objašnjavamo paralelama s osnovama i principima koje smo naučili u čučnju s predručenjem.

Nika Maštruko

Ostavi komentar