Tiramisu s grčkim jogurtom

Tiramisu s grčkim jogurtom

Ova inačica Tiramisua je “zdravija” odnosno manje kalorična jer umjesto Mascarpone sira sadrži grčki jogurt koji je DALEKO manje mastan (Grčki jogurt ima 3x manje masti od Mascarpone sira)! Također, smatram da je u originalnom receptu apsurdno previše šećera, pa sam ga ovdje smanjila sa 120 g na 40 g (iako da se mene pita, moglo bi ga se i u potpunosti izbaciti pošto je grčki jogurt sam po sebi sladak).

Recept:

 • 3 velika žumanjka
 • 40 grama šećera u prahu
 • 500 grama grčkog jogurta
 • cca. 160 grama piškota
 • cca. 200 mL ohlađene jake kave
 • 5 g gorkog kakao praha

 1. Skuhati jaku kavu i dobro ohladiti. U nju će se kasnije umakati piškoti pa je bitno da kava ne bude topla kako ne bi pretjerano omekšala kekse.
 2. Žumanjke je zbog sigurnosti prethodno potrebno ili pasterizirati ili kuhati na pari.
  Za pasterizaciju: sous vide, 57 stupnjeva C, 1h i 15 min
  Kuhanje na pari: vatrostalnu/inox posudu staviti na lonac s vodom (pripaziti da voda ne dodiruje dno posude). U posudu staviti žumanjke i šećer. Umutiti ih pjenasto ručnim mikserom ili pjenjačom. Kuhati uz neprestano miješanje na laganoj vatri/pari 10-ak minuta odnosno dok se smjesa lagano stisne.
 3. U ohlađene žumanjke dodati hladni grčki jogurt pa gusto umutiti u jednoličnu smjesu.
 4. Piškote vrlo brzo umočiti u hladnu kavu pa poredati u posudu/protvan. Važno je ne natapati kekse jer će se u suprotnom previše omekšati i raspasti se.
  Poredati prvi sloj piškota na dno posude (ja sam koristila IKEA-inu staklenu posudu dimenzija 21×15 cm). Preko baze od piškota staviti 1/3 smjese od grčkog jogurta, zagladiti ju pa posipati tankim slojem kakaa.
  Postupak redanja ponovite još 2x tako da završite sa 3 sloja piškota, filla i kakaa.
 5. Tiramisu dobro ohladite. Preporučuje se barem 2 sata, a najbolji je kada odstoji u hladnjaku preko noći.

Originalan recept (link) traži 500 g Mascarpone sira i 120 g šećera, a ostale namirnice su jednake mojima. Za usporedbu, takav Tiramisu bi bio “težak” stravičnih 3000 kalorija, od kojih 200 g masti!!! Naš, “Grčki Tiramisu” ima dvostruko manje kalorija! Pogledajte ispod usporedbu!

kalorijska vrijednost Tiramisua s grčkim jogurtom (cijela zdjela 21×15 cm)

Ostavi komentar