U potrazi za burgerom u Zadru – Bosca burger (Papica)

U potrazi za burgerom u Zadru – Bosca burger (Papica)

Zadar je porastom turizma, u zadnjih godinu dana drastično povećao gastro i fast food ponudu.
„4 kantuna“ je sada apsolutno okupiran svim vrstama kalorijskih užitaka i grehota. Po gradu se slastičarnice bore za prevlast, Surf and Fries se uvukao na Kalelargu, a čak su i fast food bircevi Zadarskog kolodvora dobili konkurenciju McDonaldsa.

U iznenadnom boomu se nismo snašli, a pošto većinu vremena ipak jedemo konkretnu hranu i radimo na oporavku metabolizma, nismo imalo puno prilika jesti vani.
Kada jesmo, odlučili smo se za provjerene lokacije. Pa je tako slastičarnica Donat bila višestruko posjećivana. 😛 Toliko, da je Matej počeo dobivati besplatan sladoled (#malina).

Papica u Diklu se još nije otvorila za sezonu, pa smo svratili u onu pored Mosta. Bosca burger smo zadnji put probali prošloga ljeta i odlučili jednoglasno da nam je ona favorit.

Sastoji se od hambi peciva sa sezamovim sjemenkama kojeg dodatno zapeku na grilu s unutarnje strane pa tako dobijete odličnu kombinaciju mekanog gornjeg peciva s hrskavim obrubom i unutarnjom stranom.

Svi burgeri su navodno od 100% mljevenog junećeg i goveđeg mesa domaće proizvodnje. Bosca dolazi s rastopljenim sirom preko pljeskavice, zapečenim gljivama, zelenom salatom i tartar umakom.

Burger je srednje veličine i relativno obilan, solidna porcija za 26kn. S kalorijske strane, jedna Bosaca će vas stajati oko 1230kcal od kojih su 54 g masti, 134 g ugljikohidrata i 50 g proteina.

Za osobu Matejeve veličine i potreba, malen zalogaj i neisplativa kalorijska investicija. Za Niku, trenutni osjećaj sreće za koji bi ostatak dana trebala poprilično zatvoriti usta ako bi željela uklopiti ovakav burger u dnevni kalorijski unos.

Kao i sa svom hranom, tako i sa fast food/junk hranom – prije svega je bitno koliko ukupno u danu i tjednu unosite, a zatim i iz čega (gledano s aspekta kalorijskog balansa, dakle makronutrijentskog sastava, ne mikronutrijentskog !)

Ali IZNIMNO je važno naglasiti, da junk food treba jesti POVREMENO, a ne da IIFYM koristite kao izliku da svako malo jedete sranja i to onda “uklopite” u dnevnu/tjednu prehranu. Treba prvo imati BAZU = zdravi metabolizam koji omogućuje da hranu zapravo probavite i ISKORISTITE! Nijedna hrana nije sama po sebi zdrava ili nezdrava.

Zdravo je ono što možete probaviti i iskoristiti!!!!

Ako želite vidjeti video review i saznati zašto Nika jede burger naopako, pogledajte video (OPREZ, ima i palačinka!)

 

Ostavi komentar