VAŽNOST STABILIZACIJE KOD PRAVE AKTIVACIJE

VAŽNOST STABILIZACIJE KOD PRAVE AKTIVACIJE

Često nam na pitanje o tome što osjete tijekom izvođenja pokreta online klijenti odgovore kako nisu osjetili mišiće koje su trebali.
Znači izostala je prava aktivacija.

Pravilna aktivacija ključ je svakog plana treninga, mišićnog rasta i rješavanja posturalnih problema.

Što znači aktivacija?

Da bi to opisali morate shvatiti da mišići nisu neke magične stvari, oni se više manje samo stišću i opuštaju. Njihovo stiskanje i opuštanje pomiče naše kosti u zglobovima zbog čega se događa pokret. Jednostavno, zar ne? Zašto onda prečesto izostaje prava aktivacija? Zato što početnici često ne stabiliziraju sustav prije samog stiskanjanja mišića. Najčešće je u pitanju zdjelica ili lopatice.

PRIMJER

T-bar veslanje gdje Matej inzistira na kvalitetnoj retrakciji i depresiji = stabilizaciji lopatica kako bi mogli aktivirati ostale mišiće leđa kroz pokret.

Ako ne stabiliziramo sustav prije samog pokreta onda će se oba hvatište mišića gibati kroz pokret i prava sila je smanjena ili izostaje u potpunosti.

Pogledajte primjer u kojoj klijentica stabilizira lopatice i trup, vuče iz laktova i snažno stišće mišiće leđa i stvara silu. Aktivacija!

Sada pogledajte primjer u kojoj klijentica nije uspjela stabilizirati, vukla je iz laktove, ramena joj odlaze napred prema opterećenju, brada prati ramena.

Ona je napravila pokret, no osim ruku i možda trapeza (mišića leđa odmah ispod glave) nije osjetila ciljanu skupinu mišića. Kompenzirala je s već jakim mišićima i nije aktivirala slabe. Ne mijenjamo obrazac kretanja. Izvor mišića moramo usidriti baš kao brod na moru u suprotnom mišić (uže) se neće napeti i zaustaviti brod.

Ostavi komentar