Zašto (ne)jesti banane poslije treninga?

Zašto (ne)jesti banane poslije treninga?

„Zašto toliko fitnes entuzijasta poslije treninga jedu banane?“

Odgovor i nije toliko zanimljiv kao što se možda mislili.

 • Banana je praktičan izvor ugljikohidrata
  zauzima malo mjesta u torbi, neće se toliko lako zgnječiti, fina je i nije ju potrebno kuhati!
 •  Banana sadrži visoku razinu kalija (358mg na 100g banane)
  Kalij je važan mineral i elektrolit koji sudjeluje u izgradnji proteina i mišića, razgradnji i iskorištavanju ugljikohidrata, kontrolu pH, količine vode u tijelu itd.
 •  Ovisno o stupnju oksidacije (koliko je banana zrela) sadrži više ili manje škroba što utječe na brzinu njene probave (često se poslije treninga želi pojesti lako i brzo probavljiv ugljikohidrat)
  Nezrela banana (zelena) sadrži 40% škroba i niski glikemijski index te veću količinu vlakna. Zbog navedenih karakteristika, jedenje zelenijih banana se preporučuje dijabetičarima ali zgodno je napomenuti da će vas takve bana zbog teže probavljivosti vjerovjatno naduti.
  Zrela banana (smeđa) sadrži 8% škroba a 91% šećera zbog čega ima visoki glikemijski index i fini slatkasti okus. Također sadrže visoku razinu antioksidansa i TNFa (Tumor Necrosis Factor), supstance koja pomaže pri sprječavanju raka)

ALI šećer u banani je većim dijelom frukzoza! Fruktozu naše tijelo NE može pretvoriti u glukozu, pa tom logikom, fruktoza ne može popuniti glikogenske rezerve mišića – što bi trebao biti cilj obroka poslije treninga.

Umjesto toga, u obroku poslije treninga pojedite neki visokoinzulinski izvor ugljikohidrata koji ima mali udio frukoze naspram glukoze zajedno s lako probavim izvorom proteina. Primjer takvog obroka je bijela riža ili krumpir s bijelim mesom.

Ako želite jesti voće, odaberite neko voće koje također ima manji udio fruktoze naspram glukoze, npr. breskva, kiwi, ananas.

Ako i dalje inzistirate na banani poslije treninga zbog njenih benefita, to ne znači da trebate pojesti 3 banane!
Imajte na umu ukupnu količina ugljikohidrata koju unosite kroz dan i koliko od te količine želite odvojiti za vaš PWM (Post Workout Meal) i bananu/e (ako baš želite jesti bananu)!

One Reply to “Zašto (ne)jesti banane poslije treninga?”

 1. Status glikogena u jetri je deo sveukupnog ”fed” vs ”fasted” signala. Kada telo misli da je u fastu ,nizak secer, glikogen u jetri prazan, dobijes katabolicki hormonalni signal. Kortizol poraste, testosteron se veze za SHBG itd itd. Sve te lose stvari obrnes kad je glikogen u jetri pun. Telo je onda sistematski vise anabolicno

Ostavi komentar