Zašto žene MORAJU trenirati teško?

Zašto žene MORAJU trenirati teško?

Potaknuta razgovorom s klijenticom i sada prijateljicom, divnom osobom koju život nije mazio, odlučila sam napisati koju riječ o tome kako težinski trening pomaže ne samo fizičkoj strani čovjeka, već i psihičkoj i duhovnoj!


Mislim da svi znamo da progresivan trening uz pravilnu prehranu rezultira fizičkom promjenom. Tijela nam postaju utegnutija, mišići se formiraju, oblik tijela postaje privlačniji i postajemo svjesni da izgledamo bolje! Super!
ALI ono što je JOŠ važnije…postajemo svjesni sebe! Postajemo svjesni svoje snage!

Nažalost, puno cura nije svjesno svoje unutarnje snage. A moje je IZNIMNO zadovoljstvo, skinuti im povez s očiju i pokazati im koliko su predivne i snažne uz pomoć težinskog treninga!

Treningom s utezima djevojke postaju svjesne svoje:

1) fizičke snage– neminovno je, svakim treningom dižu više kg ili više ponavljanja!

2) psihičke snage

Prvenstveno vide koliko brzo napreduju u dizanju kilaža na vježbama kao što su deadlift/ čučanj/ zgibovi, osjećaju pravilnu izvedbu, a činjenica da pravilno izvode kompleksnu vježbu sa sve većim i većim kilažama djeluje jako motivirajuće!
To je poanta!
Bitno je da osjetite da ste savladale tu težinu i tehniku! Odličan je osjećaj kada vidite da napredujete u nečemu što vam je prije bilo potpuno strano i ne zamislivo! OBOŽAVAM kada me klijentice u čudu gledaju kad im natrpam šipku s utezima pa me pitaju: “Pa koliko je to kg!? Hoću ja to moći?” a onda izvedu vježbu s takvom tehničkom formom da posrame 85% dečki u gymu (s izvedbom i kilažom 😛 ) i onda me pogledaju sa sjajem u očima kada pobjede svoje strahove, NEPROCJENJIVO!

Osjećaj da na svakom treningu daju sve od sebe i da svakim treningom dižu više dobivaju osjećaj samokontrole i samodostatnosti.
Prvo su nesigurne kako izvoditi vježbe, vagati hranu i što jesti, a onda shvate koliko su u stanju pažnje i energije uložiti u sebe i svoje zdravlje i kako uživaju u svojem rastu! Ovo naravno ne vrijedi samo za situacije u teretani.

Ovakav pristup cure koriste i kada treba nositi vrećice iz kupovine, kada treba otići kupiti na tržnicu stvari koje će jesti, kada treba znati baratati s novcima i uložiti ih u ono što će ih UISTINU izgraditi! Nikakvi suplementi, nikakve grickalice, nepotrebni izlasci i hrpe robe kojima bi sakrile svoje fizičke nedostatke i psihičke nesigurnosti! Djevojka koja ZNA što ju čini sretnom i zdravom će odvojiti novce i vrijeme za pravilnu prehranu, članarinu i eventualno privatne sate s osobom koja će ju sustavno voditi kroz treninge (ako još nema znanja za samostalni trening).

Svaki puta kada pomisli pojesti nešto što joj neće pomoći u ostvarenju svojih ciljeva, othrva se porivu i sjeti se koliko joj godi *pravi* obrok koji će joj uistinu nahraniti tijelo!

Sustavnom pravilnom prehranom i pravilnom mišićnom aktivacijom naš organizam (hormoni) ima vremena i energije boriti se sa svim stresovima života!

Svaki puta kada se osjeti umorno i shrvano pred obavezama, sjeti se koliko puta je mislila da neće moći izvesti neku vježbu, podići toliko kg, a onda ipak jest! Sjeti se koliko se živo osjećala nakon toga, kada je iskoristila svoj potpuni potencijal! Sada kada zna da je to u stanju izvesti na treningu, može to primijeniti na bilo koju situaciju u životu!

Kad god ju netko povrijedi, ona zna da je bol samo trenutna, a njena usmjerenost ciljevima koje si je zadala je apsolutna! Kad ju je mišić pekao, stisla je zube i izvela sva ponavljanja! Kad joj je težina bila pre teška da napravi pravilno izvedbu, sačekala je, odmjerila pristup i pokušala opet! Ili s istom kilažom ali većom pauzom ili pak s manjom kilažom ali drugim pristupom!

Sve što vas mi učimo na treningu, primijenite i u životu! Svaka prepreka je prilika za rast!
Suočite s njome i rasti ćete!

One Reply to “Zašto žene MORAJU trenirati teško?”

Ostavi komentar